Многи стручњаци се слажу да је парадајз одлична храна за све генерације, али се истиче да посебно позитивно утиче на жене старије од 40 година.

Фото: Профимедиа

 

1. Позитивно утиче на здравље срца

Парадајз може помоћи у одржавању кардиоваскуларног здравља. Богат је ликопеном, каротеноидом који парадајзу даје препознатљиву црвену боју.

Нека истраживања су показала да ликопен може значајно смањити ризик и спречити кардиоваскуларне болести и помоћи укупном здрављу срца. Парадајз је такође добар извор калијума, који је такође важан минерал за срце.


2. Негује кожу

Додајте парадајз у рутину неге коже – ликопен је такође антиоксиданс и може помоћи у храњењу ваше коже. Парадајз никако није замена за крему са фактором који смањује ризик од УВ зрачења, али може помоц́и да ваша кожа буде додатно заштићена током сунчања.

Парадајз се још од давнина користи за негу лица и третман проблематичне коже, а чак је и једна од најлепших жена свих времена, глумица Софија Лорен, више пута изјавила да управо овој намирници дугује младолик изглед.

Парадајз може да помогне у решавању проблема са масном кожом, акнама, проширеним порама, те да смири упалне процесе на кожи.

3. Добар је за здравље очију

Парадајз је богат бројним фитокемикалијама, каротеноидима као што је поменути ликопен, и другим као што су бета каротен и лупина. Ова једињења имају позитиван ефекат на здравље очију, посебно како тело стари.

Један од главних разлога зашто се парадајз препоручује женама старијим од 40 година је тај што може помоћи у ублажавању симптома менопаузе. Парадајз садржи значајну дозу витамина Б6, који је од виталног значаја за равнотежу естрогена и прогестерона. Управо у фазама када су ови хормони у дисбалансу, постаје тешко контролисати симптоме менопаузе.

Психолошки симптоми који преовладавају пре, током и после менопаузе могу бити повезани са оксидативним стресом. Одређене студије наглашавају значај антиоксидативног дејства ликопена. Ослобађање од стреса такође спречава и валунге.

Еспрсо