Поводом обележавања 100-годишњице Радио Београда, испред зграде РТС-а у Таковској 10 одржан је свечани коктел на којем су се окупиле бројне јавне личности, које су својим радом и деловањем обележиле културну сцену Србије. Овај престижни догађај био је прилика за евоцирање успомена и разговор о будућности српског новинарства и уметности, а међу присутнима је био и Радош Бајић.

Један од истакнутијих филмских и телевизијских стваралаца у Србији, није крио своје задовољство што је део овако значајног јубилеја.

Том приликом, поделио је своја размишљања о феномену који је постигао његов капитални пројекат "Село гори, а баба се чешља".  Култна серија, која је освојила срца публике широм Балкана, постала је не само омиљена телевизијска прича, већ и симбол једног времена и начина живота у српским селима.

Фото: В. Данилов, Јутјуб принтскрин/KRESOJE PRODUKCIJA/SuncePortal

 

 - "Село гори, а баба се чешља" је мој капитални пројекат, али ја могу рећи да су "Хероји Халијарда" круна моје каријере. Пројекат "Село гори" је јединствен, то је невероватно, не може се више никада поновити, то је 10 година снимања, рада, истраживања, до дана данашњег преко 9 или 10, које си гледане као премијера. Данас ме заустављају на улици, јер сам поново пустио бркове и питају ме да ли се наставља снимање серије, али одмах да одговорим да неће бити наставка јер је Радашин отишао у вечност заједно са Драгојлом, са Жотом са Милашином, нажалост многи од тих људи данас нису живи. Ја се њих сећам са великим пијететом, поштовањем, са носталгијом и великом емоцијом - рекао је Бајић, па се осврнуо на Жарка Лаушевића:

- Као што видите као дланом од длан, прошло је годину дана од премијере Халијарда и нажалост убрзо затим смрти великог и непоновљивог Жарка Лаушевића. Не прође ниједан дан, а да га се ја не сетим. Једна изузетна личност. Ове године ће на фестивалу филмских сусрета у Нишу који почињу сутра, Жарковој удовици Анити у његово име бити уручена награда за животно дело "Павле Вујисић", постумно. Жарко ову награду за живота није добио, али ју је свакако заслужио. Нажалост, то је живот, остаје његов Коста у "Херојима халијарда", као и многе његове друге улоге које ће бити сведочанства о једном великом таленту и великој каријери која се нажалост пребрзо завршила.

Фото: АТА имагес/В. Данилов

 

- Врло сам пратио Олимпијаду. Морам да признам када смо први пут 2021. први пут добијали корону, то су биле ударне вести, ја сам тада лежао корону 17 дана и било је критично, у међувремену сам имао још једном корону, али сам управо за време Олимпијаде имао још једном, хвала Богу све је прошло добро, али сам тада био у изолацији и био сам у прилици да гледам апсолутно све преносе. Поносан сам, честитам свим нашим спортистима, овим дивним спортистима који су освојили медаље, почев од Новака до осталих. Са великим симпатијама сам пратио и ту малу Топићеву и ту трагедију са повредама. Жао ми је што се Ивана Шпановић опростила од своје каријере на такав начин, она је била величанствена. Српски народ може бити поносан - рекао је Бајић па открио каквог је сада здравственог стања.

- Сада је све у реду са здрављем. Мој отац је живео преко 90 година, тако да имам још 20 сигурно.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: