Америчка списатељица Бабет Хјуџс открила је правила по којима живи. Не осећа се старо, иако има више од века.

- Мој живот био је изазован и захтевао је много храбрости. Рођена сам у Кливленду, 1922. године, у време прохибиције. Мој отац, кријумчар, изгубио је живот у сукобу са мафијом када сам имала само две године. Удала сам се месец дана после свог 19. рођендана, преселила се из мајчине куће у супругову, и после 25 година напустила несрећан брак. Тек у својим 40-има открила сам праву слободу и независност, почела да пишем и касније, после поновне удаје, уживала у писању - испричала је Хјуџс.

Данас, у 102. години живота, живи миран, испуњен живот у Остину. Објавила је своју девету књигу ове године, проводи време са вољеним људима и ужива у читању.

- Ово су године у којима живим срећан живот, и волела бих да више људи мојих година то зна - навела је.

Ево осам правила која су јој помогла да живи дуг и сретан живот:

Никада немојте веровати да сте 'готови'

Култура нас често тера да верујемо да смо "готови" након одређеног броја година, али то није истина. Ваша стварна сврха може да се појави у било којем тренутку живота.

Окружите се пријатељима свих генерација

Пријатељи свих старосних група доносе различите перспективе. Научила сам много од својих млађих пријатеља, а верујем да су и они учили од мене.

Уживајте у малим стварима

Срећа долази из малих задовољстава, не из великих животних постигнућа. Уживање у једноставним стварима, попут разговора са пријатељима или читања, доноси дуготрајну срећу.

Имајте храбрости да будете аутентични

Аутентичност је кључ за изградњу истинских односа и среће. Потребно је храбрости да се суочимо с властитим идентитетом, али то доноси осећај слободе.

Фото: Профимедиа

 

Радите оно што волите

Креативно изражавање, попут писања за мене, може да вас повеже са дубљим делом себе и донесе задовољство које надилази свакодневне бриге.

Покрећите тело, одмарајте ум

Телесна активност кључна је за дуговечност. Редовно вежбам са тренером и осећам се снажно, чак и у 101. години. Истовремено, важно је пружити мозгу потребан одмор како би се регенерисао.

Немојте се заглавити у негативности

Негативно размишљање може бити врло опасно. Постоје људи који су природно оптимисти, док други имају тенденцију да гледају на свет песимистички. Но, иако је лако упасти у негативан начин размишљања, важно је препознати позитивне стране живота и свесно се трудити задржати оптимизам.

Учините оно што знате да треба да учините

Дуговечност долази из усвајања здравих навика које сви већ познајемо: редовне вежбе, правилна исхрана, неговање здравих односа, разумевање себе и ангажман у каријери која вас испуњава, сматра стогодишњакиња. Међутим, постоји разлика између тога што знамо да треба да радимо и онога што заиста чинимо. Велики изазов је претворити те спознаје у свакодневну праксу, а то је често теже него што изгледа. Но, уз упорност и преданост, то је могуће, пише мсн.

БОНУС ВИДЕО: