Ретко се кад деси да се индустријска несрећа развије у велику туристичку атракцију. Али када је совјетски истраживачки тим правио бушотину како би дошао до природног гаса у Туркменистану пре више од 50 година, покренуо је "ланчану реакцију" која је створила гасни кратер Дарваза – огромну, ватрену рупу која је на крају постала најтраженији призор у земљи.

ФОТО: Профимедиа

 

Овај кратер зову и „Врата пакла“ и „Сјај Каракума“, а феномен је узрокован пламеном запаљеног метана који излази из мноштва отвора дуж пода и зидова кратера. Стојећи око обода, можете осетити интензивну топлоту која излази из рупе, пише ЦНН.

ФОТО: Профимедиа

 

Посебно је запањујуће ноћу, када ватрени језици пламте испод звезданог неба.

Окружен динама и стеновитим пределима у удаљеном делу пустиње Каракум, кратер је главна станица на скоро сваком обиласку ове земље Централне Азије.

Када су путници први пут почели да хрле у Дарвазу, није било услуга за посетиоце ни погодности, а морали сте да понесете све што вам је било потребно за ноћење. Данас постоје три стална кампа са преноћиштем у јуртама или шаторима, као и оброцима и моторизованим превозом до руба кратера за оне који не желе да ходају.

Кратер је око 70 метара широк и 30 метара дубок, са вертикалним зидовима који се нагло спуштају у поље остатака стена раштрканих на дну. Сигурносна ограда је додата 2018. године како би се посетиоци спречили да приђу превише близу горуће рупе.

-То је срушена гасна пећина, која звучи занимљиво и подсећа на стару пећ на гас“, каже Гед Гилмор, који је писао о кратеру у књизи Станс Бy Ме

- Али у томе постоји нешто језиво, било ми је прилично језиво - додао је.

Међутим, кратер можда неће постојати још дуго, барем не у свом „ватреном облику“.

Влада Туркменистана је у неколико наврата помињала могућност да се на неки начин „запечати“ кратер. У међувремену, они који годинама посећују Дарвазу кажу да је пламен много мањи него што је био.

- Рекао бих да гори само на око 40 одсто у односу на период када сам први пут био тамо 2009. године - каже Дилан Лупен, чија је компанија „Лупин Травел“ са седиштем у Великој Британији била један од пионира у довођењу туриста у Туркменистан.

 

 

Али то не умањује привлачност овог хибридног чуда које је направио човек/природа, а које је посебно невероватно када пешчана олуја дуне и заклони све све осим трепераве ватре која сеже из мрачне јаме испод.

Мистериозно порекло

Нико није сасвим сигуран када се гасни кратер отворио, делимично јер извештаји из совјетске ере недостају или су непотпуни или су још увек поверљиви.

- Постоји много контроверзи, много неслагања око тога како је све почело - каже Џорџ Курунис, канадски авантуриста и телевизијски водитељ који је једина позната особа која је истраживала унутар гасног кратера.

- Не знам ни у шта да верујем. Постоји толико много прича и митологије са овим местом. То је лудо - рекао је.

Према Курунису, најчешћа теорија је да је кратер настао 1971. године и да је убрзо након тога запаљен.

- Али док сам био у Туркменистану, имали смо два геолога из ‘старе школе’ која су изашла са нама на кратер, и оно што су ми рекли је да се кратер заправо формирао у неком тренутку 1960-их и да је тињао прилично дуго од блата и гаса, а да се није запалио све до 1980-их - испричао је Курунис.

Још једна мистерија је како се гас први пут запалио

- Неки кажу да је то била ручна бомба - додаје Курунис.

- Неки кажу да су Совјети само убацили шибицу. Чуо сам и причу да је пијани фармер улетео тамо са својим трактором - навео је.

Локални водич, међутим, износи другу теорију:

- Тада је у близини било село и чуо сам да су запалили кратер јер нису желели да им смрад уништава живот или да отровни гас буде штетан по здравље села. Мислили су да ће изгорети за неколико недеља.