У Аустрији мало који политичар поларизује јавност као Херберт Кикл, шеф Слободарске партије Аустрије (ФПÖ), али је под његовим вођством десничарима пошло за руком да се након "афере Ибица" поново уздигну и победе на изборима.

То оцењује Дојче веле и наводи да је, према прелиминарним резултатима јучерашњих избора у Аустрији ФПÖ освојила 28,8 одсто гласова, конзервативна Аустријска народна партија (ÖВП) досадашњег канцелара Карла Нехамера 26,3 одсто, а Социјалдемократска партија Аустрије (СПÖ) 21,1 одсто. Следе Нова Аустрија и Либерални форум (НЕОС) са 9,2 одсто и Зелени 8,3 одсто.

Фото: Профимедиа

 

 

Највећи добитак гласова у односу на последње изборе 2019. има ФПÖ (12,6 одсто) док су највећи губитници странке на власти ÖВП (-11,2 одсто) и Зелени који су изгубили 5,6 одсто гласова. Та коалиција не може више у овом облику да остане на власти.

Највећа победа десничара до сада

Победа на изборима за Национални савет до сада је највећи успех ФПÖ. С тим је дошла и прилика да Кикл постане савезни канцелар. Односно „народни канцелар", како су то десничари рекламирали током изборне кампање - упркос оптужбама да се тај термин повезује између осталог и с нацистима.

За разлику од некадашњих великана ФПÖ као што су Јерг Хајдер и Хајнц-Кристијан Штрахе, Кикла је тешко замислити у веселој, разузданој атмосфери неке забаве. Педесетпетогодишњи шеф десничарске ФПÖ не делује као шармантни заводник маса. Његов шарм и харизма су скромни, а уз то важи за самотњака. Одрастао је у радничкој породици у Корушкој, студирао историју и филозофију, али није дипломирао. Трчи на дуге стазе и планинари.

Фото: Профимедиа

 

 

Ипак, из перспективе ФПÖ, Кикл је последњих година добро радио. Након „афере Ибица" око бившег шефа Штрахеа 2019. странка је била тешко погођена.

Провокација као стил

Кикл је на челу десничара од 2021. Употребом израза „народни канцелар" ФПÖ је остала верна себи под његовим вођством: У својим говорима, партијски лидер се показује агресивним и провокативним, често са упечатљивим паролама.

Већ током времена као писац говора и менаџер кампање, развијао је слогане попут „Домовина уместо ислама" или „Више храбрости за нашу бечку крв - превише страног никоме не прија" (то се на немачком римује).

Фото: Профимедиа

 

 

Када се млади Кикл представио ФПÖ, према речима његових биографа Гернота Бауера и Роберта Трајшлера, рекао је: „Ја додуше ништа не знам, али могу све да научим". У Слободарској академији, политичком центру за подмладак десничара, испрва је био нека врста помоћника, који је лепио постере.

Писац говора за Хајдера и десна рука Штрахеа

Међутим, његов таленат је примећен, направио је каријеру. Постао писац говора Хајдера, кога је обожавао, и с којим је осамдесетих година почео успон ФПÖ. Постао је десна рука Штрахеа, чији је успон од 2005. пратио као генерални секретар ФПÖ током дванаест година.

Фото: Профимедиа

 

 

Давно пре него што је тадашњи амерички председник Доналд Трамп као слоган користио „Америка на првом месту", ФПÖ се уз помоћ Кикла позиционирала као „социјална народна странка" која жели прво да брине о интересима Аустријанаца.

Од министра унутрашњих послова до опозиционара

У влади са конзервитавном ÖВП-ФПÖ, формираној 2017. под канцеларом Себастијаном Курцом Кикл је постао министар унутрашњих послова.

Тада је изазвао згражавање, између осталог, захтевом за ноћни полицијски час за тражиоце азила. Такође је заступао став да „закон мора да следи политику, а не политика закон". Поред тога, рација коју је иницирао у Савезном заводу за заштиту устава и борбу против тероризма (БВТ) поткопала је репутацију обавештајне службе.

Након раскида коалиције после „афере Ибица" и пада ФПÖ на изборима 2019. Кикл је из опозиције убрзо поново успешно деловао.

Фото: Профимедиа

 

 

На задовољство присталица ФПÖ он годинама напада мигранте, политичке елите и - како их назива - „системске медије". Кључни елемент за поновни успон десничара била је корона-криза. Током пандемије, ФПÖ је постала гласноговорник противника локдауна и обавезне вакцинације. Десничари нису поштедели ни Светску здравствену организацију (СЗО), оптужујући је за „здравствену диктатуру".

ÖВП види Кикла као „безбедносни ризик"

Киклово понашање, као и његови ставови који се сматрају проруским, чине га непривлачним чак и за ÖВП. Конзервативци га називају „безбедносним ризиком" и одбијају сарадњу с њим - али не и с остатком ФПÖ.

Кикл се „сам радикализовао", закључио је актуелни канцелар Карл Нехамер, искључујући могућност сарадње с лидером ФПÖ пре избора.

Поред тога, пре него што уопште дође до преговора о могућој коалицији, Кикл би морао да добије мандат за формирање владе од савезног председника Александра Ван дер Белена. Традиционално, овај мандат добија победник избора, али то није записано у уставу. Председник је већ изразио резерве.

(Дојче веле)

БОНУС ВИДЕО: