Палићко језеро потпуно је прекривено једном новом тропском биљком, која се до сада није виђала на овом језеру.

Жика Рех из Службе за заштиту животне средине и одрживи развој Градске управе Суботице наводи да је у питању украсна биљка која се користи у акваријумима, у баштинским језерима.

Фото: принтскрин Јутјуб/Никоал Тумбас

 

 

- Ње има у продаји, у продавницама специјализованим, највероватније је тако и доспела што је унешена као украсна биљка. Нисмо ми једини, она се сада шири Европом, то је повезано с тим што су нам зиме све топлије и топлије. Ова биљка иначе није прилагођена нашим климатским условима и у принципу не би требало да преживи испод 15 степени Целзијусових, међутим, с једне стране, зиме су све топлије, с друге стране и саме биљке се прилагођавају - објашњава Рех.

Према његовим речима, у првом сектору језера, који је осмишљен да буде у функцији пречишћавања воде, више биљке могу да имају значајну улогу у извлачењу азота и фосфора из воде, а то је позитиван утицај.

- Међутим негативни утицај је то што је ипак то једна инвазивна врста која се шири и осваја нове територије. Ми не знамо како ће она утицати на други живи свет овде и зато је врло битно да се она контролише, механички сузбија - истакао је Жика Рех.

Фото: принтскрин Јутјуб/Никоал Тумбас

 

 

Акваријумки отпад не сме да се баца у Палићко језеро

Стручњаци Покријинског завода за заштиту природе узорковали су биљку која се појавила на Палићском језеру.

- Препорука, коју смо ми дали управи Парка природе Палићког језера, јесте да се врста механички уклони из дела Палића који је заштићен, то јест из другог сектора, а у првом сектору ће она да нестане природним путем - рекао је Ранко Перић из Покрајинског завода за заштиту природе.

Механичко уклањање биљке је већ почело.

- Јавно предузеће Палић-Лудаш кренуло је са механичким сузбијењем како би се спречило да биљка оде у друге секторе. Наравно, што пре треба кренути и са сузбијањем и са контролисањем - наводи Рех.

Препорука је стручњака да се акваријумски отпад не баца у канализацију, управо да неке друге инвазивне биљке не би још лошије утицале на Палићко језеро.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО