Кулинарска звезда Џејми Оливер обожава италијанску кухињу, а томе је допринео и његов вишедеценијски рад са чувеним шефом Ђенаром Конталдом. А где је Италија, ту је и најпопуларније јело ове земље.
Ово је Оливеров рецепт за тесто за пицу:
Састојци:
500 г брашна
1 кашичица соли
1 кашичица шећера
7 г сувог квасца (или 15 г свежег)
Прочитајте још
325 мл млаке воде
2 кашичице маслиновог уља
Припрема:
1. Ако користите суви квасац, помешајте га са шећером у млакој води и оставите да одстоји 10 минута док се не створе мехурићи. Ако користите свеж квасац, само га измрвите и помешајте са водом.
2. У великој чинији помешајте брашно и со. Направите удубљење у средини, у њега сипајте активирани квасац (или свеж квасац помешан са водом) и маслиново уље.
3. Постепено додајте течне састојке у брашно. Када се све сједини, пребаците тесто на побрашњену површину и месите око 10 минута док не постане глатко и еластично.
4. Ставите тесто у науљену чинију, покријте чистом крпом и оставите да се диже на топлом месту око 1 сат, док не удвостручи свој волумен.
5. Након што се тесто удвостручи, пребацићете га на површину и поделити на 2 дела (ако правите 2 веће пице) или више мањих комада. Развуците га у кругове жељене величине и дебљине.
6. Пребаците обликоване коре на папир за печење, додајте прелив по жељи (сос, сир, поврће, месо...) и пеците у претходно угрејаној рерни на 250°Ц око 10-12 минута или док корица не постане златно смеђа и хрскава.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО: