Кулинарска звезда Џејми Оливер обожава италијанску кухињу, а томе је допринео и његов вишедеценијски рад са чувеним шефом Ђенаром Конталдом. А где је Италија, ту је и најпопуларније јело ове земље.

Фото: Профимедиа

 

Ово је Оливеров рецепт за тесто за пицу:

Састојци:

500 г брашна

1 кашичица соли

1 кашичица шећера

7 г сувог квасца (или 15 г свежег)

325 мл млаке воде

2 кашичице маслиновог уља

Фото: Профимедиа

 

Припрема:

1. Ако користите суви квасац, помешајте га са шећером у млакој води и оставите да одстоји 10 минута док се не створе мехурићи. Ако користите свеж квасац, само га измрвите и помешајте са водом.

2. У великој чинији помешајте брашно и со. Направите удубљење у средини, у њега сипајте активирани квасац (или свеж квасац помешан са водом) и маслиново уље.

3. Постепено додајте течне састојке у брашно. Када се све сједини, пребаците тесто на побрашњену површину и месите око 10 минута док не постане глатко и еластично.

4. Ставите тесто у науљену чинију, покријте чистом крпом и оставите да се диже на топлом месту око 1 сат, док не удвостручи свој волумен.

Фото: Профимедиа

 

5. Након што се тесто удвостручи, пребацићете га на површину и поделити на 2 дела (ако правите 2 веће пице) или више мањих комада. Развуците га у кругове жељене величине и дебљине.

6. Пребаците обликоване коре на папир за печење, додајте прелив по жељи (сос, сир, поврће, месо...) и пеците у претходно угрејаној рерни на 250°Ц око 10-12 минута или док корица не постане златно смеђа и хрскава.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: