Организовање дочека забрањено је Федерацији Босне и Херцеговине, као и у Северној Македонији, док су делимично ублажиле мере за празнике у Хрватској, Црној Гори и Словенији.

У Србији је заказана седница Кризног штаба за уторак, али није извесно да ли ће икакве нове мере бити донете. Тренутно је на снази обавезно ношење маске у затвореном простору, дистанца, као и ковид пропуснице после 20 сати у угоститељским објектима, коцкарницама, кладионицама.

На аеродромима су уведене рестриктивније мере за путнике који долазе из седам јужноафричких земаља - Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави. Путници који долазе из тих земаља при слетању на аеродром у обавези су да ураде ПЦР тест. Они који су позитивни збрињавају се у ковид болници Батајница, док негативни иду у двонедељни карантин. Ново тестирање ради се након недељу дана, а негативан тест не значи да се карантин прекида.

За странце који стижу у Србију обавезан је ПЦР тест на уласку у земљу. За грађане Србије који стижу из иностранства, а немају ПЦР тест обавезна је изолација десет дана. Може се урадити и ПЦР тестирање и уколико је налаз негативан могу да прекину изолацију.

Иако у Кризном штабу кажу да нису дала дозволу за концерте на трговима, скоро сви градови заказали су прославе на отвореном. Уз ковид пропуснице организују се и дочеци у ресторанима, нема ограничења радног времена, преноси Јуроњуз.

Мере у Црној Гори

Црна Гора донела је одлуку да делимично ублажи антиковид мере током предстојећих празника. Епидемиолошка ситуација у тој земљи се стабилизује, али је откривена нова варијанта вируса корона те су надлежни позвали на опрез.

Министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић казала је да су свесни чињенице да су грађани уморни од пандемије, као и да су одлучили да због повољније епидемиолошке ситуације у земљи опрезно, минимално и уз ригорозну контролу ублажи актуелне мере од 22. децембра 2021. године до 12. јануара 2022. године.

Угоститељски објекти ће за време празника радити и након поноћи, и то за дан дочека Нове године 31. јануара, као и дане 01/02. и 02/03. јануара 2022. године. Ограничења радног времена угоститељских објеката није било ни за католички Божић 24/25, 25/26. децембра 2021, а неће га бити ни 06/07 и 07/08. јануара 2022. године.

 

 

Од 22. децембра могуће је организовање свих прослава у угоститељским објектима (свадбе, рођендани) уз ковид пропуснице. Дозвољено је присуство до 100 људи, али да се поштује дистанца, а то значи да се морају обезбедити четири метра квадратна по госту.

Присуство публике спортским манифестацијама на отвореном и у затвореном простору могуће је уз поседовање најмање једног од елемената ковид потврде, уз ограничен број гледалаца на једну трећину доступних седећих места, на начин да између сваког од гледалаца буду два празна места.

Јасне су и мере на скијалиштима. Обавезно је поштовање међусобне удаљености скијаша од најмање два метра током чекања у реду, ношење маски или скијашких капа које прекривају нос и уста, коришћење жичаре тако да једну скијашку корпу користи само једно лице, осим ако се превозе чланови заједничког породичног домаћинства или два лица, ако седе на крајњим седиштима.

Мере у Хрватској

Хрватска је продужила радно време угоститељских објеката до два сата иза поноћи и то само на Бадње вече (24/25. децембар) и за дочек Нове године (31. децембра/1. јануара). Радно време угоститељских објеката 24. децембра и 31. децембра може се одредити у трајању од 6 сати ујутро до два сата иза поноћи.

Одлуком Штаба цивилне заштите од 1. децембра у Хрватску држављани ЕУ могу ући само с негативним ПЦР тестом не старијим од 48 сати или ићи у самоизолацију до пристизања негативног теста, уз неколико изузетака који се односе на транзит, прекограницне раднике, дипломате, здравствене раднике.

Обавеза ПЦР теста или самоизолације се односи и на све хрватске држављане који су за празнике планирали да дођу у Хрватску, али и за све држављане ХРватске који се одлуче да празнике проведу у иностранству.

Ковид пропуснице у Хрватској обавезне су у државним и јавним установама, међу којима су и школе.

Празничне мере у БиХ

У Федерација БиХ забрањен је организован дочек Нове године. Кризни штаб Федерације на седници у уторак 22. децембра, најавио је да ће полиција и инспекције подузети одговарајуће превентивне мере, укључујући и репресивне мере и радње током дочека Нове године.

Кризни штаб је на седници 17. децембра донео одлуку да се уводи забрана организованог дочека Нове године. Угоститељски објекти, укључујући и оне у хотелима у ски центрима, могу радити до 23 сата за новогодишњу ноћ.

Представници Кризног штаба су подсетили да остају на снази досадашње мере рестрикције у циљу спречавања ширења корона вируса. Неке од тих мера укључују забрану кретања иза 23 сата, обавезно ношење маски и у отвореном и затвореном простору и одржавање физичке дистанце.

Северна Македонија

Влада Северне Македоније одлучила је да за предстојеће празнике забрани организовање прослава и на отвореном и у затвореном простору и да од 18. децембра до 20. јануара радно време угоститељских објеката ограничи до 18 сати.

Нови пакет рестриктивних мера које ће важити за Нову годину и Божић саопштили су премиијер Зоран Заев и министар здравља Венко Филипче.

"Циљ ових мера је да сви још мало издржимо и да не дозволимо да због прославе изазовемо ескалацију. Мере носе име ‘Прослави празник одговорно’, а циљ је заштита од ковид-19 у предвечерје вакцинације”, рекао је Заев.

Премијер је истакао да је верским заједницама препоручено да не позивају на масовно окупљање.

"Остаје препорука да нема окупљања по кућама и препорука да нема окупљања ни у викендицама у викенд насељима", рекао је министар Филипче.

Словенија током празника

Влада Словеније објавила је епидемиолошке мере за божићне и новогодишње празнике, који су знатно блажи од прошлогодишњих када је готово све било затворено.

Словенија је забранила масовне дочеке Нове године на отвореном, али је дозволила рад угоститељским објектима до раних јутарњих сати уз обавезне ковид потврде и негативне тестове за све, без обзира на ковид статус.

За разлику од прошле године, поноћне службе ће се одржавати у црквама, али ће моћи да присуствују само вакцинисани, они који су преболели Ковид-19 или имају негативан тест.

Током Бадњег дана, Божића, 31. децембра и 1. јануара биће допуштено окупљање особа из највише три домаћинстава, под условом да особе старије од шест година пре тога обаве тестирање, објавила је словеначка влада.

Валидност брзог антигенског теста скраћује се на 24 сата, а ПЦР теста на 48 сати. У угоститељским локалима је допуштена и жива музика, а тестирање ће моћи да се обави и непосредно пре уласка у просторију.

(Блиц)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".