- Bilo da govorimo o Indiji ili nekoj drugoj zemlji, pozivamo sve zemlje da izbegavaju nove velike kupovine ruskih sistema naoružanja, upozorio je portparol.

Prajs ističe da je američka administrazija u kontaktu sa indijskim vlastima zbog mogućeg uvođenja sankcija u vezi sa isporukama ruskih PVO sistema S-400 toj zemlji.

- Što se tiče kupovine tog ruskog oružja, kao što sam i ranije govorio, još uvek nismo doneli neku odluku. Nastavljamo diskusiju sa indijskom vladom, uzimajući u obzir rizik od mogućih sankcija - govori portparol Stejt departmenta.

Sjedinjene Američke Države te ideje zasad smatraju kao "praznim pretnjama".

-To sada spada u kategoriju praznih pretnji, stoga ne nameravam da razmatram hipotetičke pretpostavke. Ali, opet, ukoliko vidimo da se tako nešto materijalizuje, reagovaćemo odlučno - istakao je Prajs.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nedavno je izjavio da Rusija razmšlja o svoojoj bezbednosti u trenutno situaciji, ali da po pitanju potencijalnog razmeštanja vojne infrastrukture te zemlje na Kubi i u Venecueli, treba podsetiti kako se radi o suverenim zemljama.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov govorio je da će njegova zemlja, ukoliko dođe do neuspeha na pregovorima sa Zapadom o bezbedonosnim granicama, preduzeti mere kao što je razmeštanje vojnih sredstava na Kubu i u Venecueli. Amerikanci ističu da će na ovaj potez Rusije dati odlučan odgovor.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".