- Putinov rat je bio unapred planiran i ničim izazvan. On je odbacio kontinuirane diplomatske napore. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi mogao da nas podeli. Putin nije bio u pravu, ostali smo ujedinjeni - naveo je Bajden u Kongresu, dodajući da će uprkos potencijalnom uspehu na bojnom polju, Putin platiti visoku cenu.

Bajden je najavio da SAD planiraju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

- Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem - ne više! Sekretarijat za pravosuđe formiraće radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha. Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione - istakao je Bajden, a prenosi "Glas Amerike".

 

 

On je još jedno ponovio da SAD neće slati trupe u Ukrajinu.

- Želim da budem jasan - naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad - rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, u te svrhe mobilisane su kopnene snage, vazdušne eskadrile, kao i plovila.

Foto: AP

 

Bajden je u obraćanju Kongresu, šestog dana ruskog napada na Ukrajinu, najavio i novi korak kojim se ruskim avionima zabranjuje korišćenje američkog vazdušnog prostora, i nagovestio je korake koji će u budućnosti oslabiti rusku vojsku.

U znak podrške i solidarnosti sa Ukrajinom, poslanici i zvaničnici u Kongresu su nosili plavo-žute trake, a mnogi i dvobojnu, plavo-žutu odeću.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".