Levo orijentisane opozicione stranke zatražile su da se ista pažnja posveti i žrtvama Jasenovca i antifašizmu, a desnica tvrdi da se u Blajburgu nije slavio fašizam i nacizam već da je to bila komemoracija žrtvama.

Austrijska vlada je zabranila održavanje komemoracije u Blajburgu, zbog masovnih isticanja ustaških simbola koji su obeležje Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

U poslednjih nekoliko godina, tema Blajburga i okupljanja intenzivno su praćena u Austriji, Hrvatskoj, ali i ostatku Evrope, jer su sve glasniji postajali oni koji smatraju da se pod maskom komemoracije zapravo krije neofašistički skup.

Poslednja komemoracija u Bajburgu je održana 2019., a godinu ranije, 2018., na skupu je prisustvovao i predsednik hrvatskog parlamenta, kao i tri ministra iz vlade.

Tadašnji austrijski političari i strunjaci ocenili su da je komemoracija u Blajburgu "zloupotreba sećanja" i "najveći fašistički skup u Evropi".

Upravo te 2018. godine je nakon blajburškog skupa austrijska policija uhapsila sedam osoba i podnela devet prijava zbog kršenja zakona ove zemlje koji zabranjuje veličanje fašizma.

Foto: Jutjub printskrin

 

Poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke (SDP) Peđa Grbin istakao je da smatra da treba ukinuti pokroviteljsko hrvatskog sabora nad komemoracijom za Blajburg.

- To je sve što imam da kažem na tu temu, ali voleo bih da čujem od predsednika sabora (Gordana Jandrokovića) i predsednika vlade šta rade na komemoraciji Jasenovca koja bi trebalo da se održi kroz dve sedmice. To je u drugom planu, a za ovu zemlju je važno barem onoliko koliko se prostora daje komemoraciji za Blajburg - rekao je Grbin, preneo je hrvatski portal Index.

Poslanik opozicionog Mosta Nikola Grmoja je rekao da komemoracija u Blajburgu nije zabranjena i da će biti služena sveta misa.

- Svako ima pravo da komemorira svoje žrtve, a znamo šta se događalo na Križnom putu. Stav Mosta je jasan - otklon od svih totalitarizama, i komunizma, i fašizma i nacizma, ali i pravo Hrvata da komemoriraju svoje žrtve nastradale na Križnom putu - rekao je Grmoja.

Upitan za pojavljivanje ustaških obeležja na ranijim komemoracijama na Blajburgu Grmoja smatra da je organizator u obavezi da stvori uslove za okupljanje, a ne ono što Austrija tvrdi da jeste.

Smatra i da bi hrvatska vlada trebalo da piše Austriji i objasni to.

Sandra Benčić (Zeleno-levi blok) smatra da je Austrija prepoznala da se ne radi o komemoraciji, nego o skupu na kojem vrlo često dominiraju fašistička, odnosno ustaška obeležja u hrvatskom slučaju.

- To je njima neprihvatljivo, a trebalo bi da bude neprihvatljivo i Hrvatskoj. Naravno da porodice žrtava imaju pravo i treba da im se omogući da održe komemoraciju za one koji su izgubili život u Blajburgu -  rekla je ona.

Međutim, poručila je Benčić, ako takvi skupovi poprimaju fašistička obeležja i ako se tamo veliča neprijateljska vojska, jer je Hrvatska zasnovana na antifašizmu, onda zaista treba promeniti način na koji se to obeležava.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".