"Interno su mi lekari rekli da će rezultati biti za sedam do mesec dana. Učestvovale su ekipe lekara iz Niša, Sarajeva i Hamburga. Kolege iz Niša daće su rekle da će dati maksimalan doprinos da bude u što kraćem periodu", rekao je on.


Na pitanje šta će biti preduzeto ako se utvrdi da uzrok smrti nije bio srčani udar on je odgovorio da će biti otvorena istraga.

"To će tužilaštvo uraditi skladu sa zakonom. Cilj je da se dođe do istine ko je imao umešane ruke u tu smrt. Kao porodica, nećemo se smiriti dok ne nađemo ko je učestovao u tako nekom potencijalnom zločinu, i uradićemo sve da bude privedena pravdi", rekao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Dodao je da je da uvrđivanje uzroka smrti Muamera Zukorlića koji je kada je preminuo bio i potpredsednik Narodne skupštine Srbije, nije mala stvar već da je osetljivo pitanje, koje može imati posledice 100 godina u budućnost.

"Pravosudni organi Srbije ispoštovali skoro sve što smo tražili. Hvala islamskoj zajednici u Srbiji koja je insistirala na novom ukopu u najlepšoj džamiji u Novom Pazaru", rekao je on.

Muamer Zukorlić je posle ekshumacije sahranjen u haremu Altun Alem džamije u Novom Pazaru uz prisustvo velikog broja poštovalaca, a ranije je bio sahranjen u selu Orlje.

"Znao sam da ga poštuju i cene, ali nisam znao koliko naroda voli rahmetli muftiju Muaerema Zukorlića", rekao je Usame Zukorlić napominjući da nije samo reč o Muslimanima nego i Srbima.

Foto: RTS printskin/ jutjub printskrin/A1tvNet

 

Do ekshumacije je došlo pošto je porodica iznela sumnje fundirane na analizama uzoraka da Muamer Zukorić nije umro od srčanog udara već da su u tkivima pronađene teški metali koji su mogli da uzrokuju trovanje.

Usame Zukorlić kaže je prilikom prve sahrane nisu urađene neke normalne procedure, a porodica se nije ponela neozbiljno već je uzorke pokojnika nezavisno dala na analizu.

"Osnovana sumnja po rezultatima koji su konstatovali da ima tragova teškog metala je da postoji verovatnoća da je do smrti došlo usled trovanja. Odgovore treba dati obdukcija, da znamo precizno" rekao je on.

Dodao je da je privatna istraga koju je sprovela porodica skromna u odnosnu na obdukciju koja je upravo završena.

On je naveo da je dan pred ekshumaciju došlo do promene pa su umesto ekipe lekara sudske medicine iz Beograda, koji nisu mogli da sastave ekipu, uskočile njihove kolege iz Niša.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".