Nema dana a da se vremenske nepogode praćene jakom kišom ili gradom ne sruče na pojedine delove Srbije. Uništeni su voćnjaci i povrtnjaci, oštećeni putevi, a stručnjaci upozoravaju da će biti još gore u godinama pred nama

Obilne kiše i grad koji skoro svakog dana pogađaju posebno zapad Srbije nanose ogromnu štetu poljoprivrednicima u Užicu, Arilju, Ivanjici, Lučanima, Gornjem Milanovcu, Čačku i Požegi.

Ono što nije pobio grad, uništile su bujične vode... Oštetile su mostove, poplavile kuće, voćnjake, vikendice, uništeno je povrće, zasadi malina, kupina, borovnica, jagoda, pšenice, kukuruza...

Foto: Privatna arhiva

 

 

Bujične poplave su nanele ogromnu štetu infrastrukturi u ovim mestima, u nekim mestima su reagovali čak i vatrogasci, koji su morali da evakuišu meštane. U naseljenim mestima opštine Gornji Milanovac u nedelju uveče je proglašena vanredna situacija. Poljoprivrednici kojima su sadnice ranog povrća potopljene kažu da je šteta velika te i da je kasno da zasađuju nove.

- Mnogi domaćini žive samo od poljoprivrede, a za tih nekoliko dana je lilo kao iz kabla, pa s vodom ode i cela naša zarada. Nepisano pravilo je da ono što grad ne ubije, dođe voda i odnese. Potopljene su njive, a ko zna kada će se zemljište osušiti da možemo da uđemo i procenimo štetu, spasemo ono što se spasti može - kaže za Kurir poljoprivrednik iz opštine Gornji Milanovac.

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević kaže za Kurir da će ovakvi scenariji u narednom periodu biti znatno intenzivniji.

- I ove godine će biti tropskih talasa koji će biti naglo prekinuti kratkim vremenskim nepogodama uz obilne padavine, pa i grad. Takve prognoze imamo svake godine, međutim, kako je klima postala sve ekstremnija, intenzitet padavina se pojačao i tek će iz godine u godinu ovakvi prelazi biti učestaliji.

S obzirom na to da se klima menja, intenzivnije poplave i vremenske nepogode možemo da očekujemo u narednih 20 godina kako na velikim rekama, tako i na manjim bujičnim tokovima. Ne može se tačno predvideti u kom delu zemlje i kada će tačno doći do nepogoda, ali činjenica je da ih možemo očekivati znatno češće. Ovo su posledice menjanja klime i tek ćemo osetiti njene negativne uticaje - ističe prof. dr Đurđević.

(Kurir)

BONUS VIDEO

 

 
 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".