Rusija je saopštila da su njene snage pogodile ukrajinski ratni brod i protivbrodske rakete "harpun" koje su isporučile SAD u luci Odesa. Rusija je u subotu gađala glavnu luku Ukrajine visoko preciznim projektilima, samo 12 sati nakon što je Moskva potpisala sporazum sa Ukrajinom da dozvoli nadgledani izvoz žitarica iz južnih ukrajinskih luka.

Ukrajina predviđa da će do septembra ponovo zauzeti južni region Hersona, rekao je pomoćnik načelnika Hersonske oblasti Sergij Klan.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da je rat koji ruski predsednik Vladimir Putin vodi protiv Ukrajine takođe "rat protiv jedinstva Evrope". 

Foto: Profimedia

 

Ukrajina je rekla da će nastaviti sa izvozom žitarica uprkos napadima. Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da će "nastaviti tehničke pripreme za pokretanje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz naših luka".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Kairu da će bezbednost brodova sa ukrajinskim žitom u Crnom moru, zajedno sa Rusijom i Turskom, obezbeđivati i treća strana, ali nije naveo o kojoj je zemlji reč.

(RTS)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".