Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u 96. godini života, a njen sin Čarls danas je zvanično proglašen za kralja na sastanku Saveta za pristupanje. 

Ovo je prvo proglašavanje za monarha koje se prikazuje u televizijskom prenosi. 

Ceremoniji proglašenja prisustvuje i Čarlsov sin Vilijam, princ od Velsa. Vilijam je potpisao deklaraciju nakon što ju je član Saveta pročitao, a nakon toga isto je uradila i Čarlsova supruga Kamila.

Foto: Jutjub printskrin/Sky News

 

Glavna proklamacija kojom se Čarls proglašava suverenom biće pročitana u 12 časova po našem vremenu sa balkona u Sent DŽejms palati u centru Londona.

Drugi proglas će biti pročitan u Londonu na Kraljevskoj berzi, a dalji proglasi će biti pročitani u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu u nedelju u podne.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasleđuje presto automatski, a deklaracijom Saveta se potvrđuje ime i identitet novog kralja i službeno objavljuje koje će ime nositi.

Podsetimo, ranije danas britanski kralj Čarls Treći proglasio je svog sina princa Vilijama i njegovu suprugu Ketrin princom i princezom od Velsa, što su titule koje su kralj Čarls i njegova bivša supruga Dajana ranije nosili.

Foto: Arhiv Novosti

 

On je u prvom obraćanju naciji kao suveren i prvom od smrti kraljice Elizabete Druge, naveo da će ga Vilijam naslediti kao vojvoda od Kornvola i da će preuzeti odgovornost za vojvodstvo Kornvol, prenosi Bi-Bi-Si.

Novi britanski kralj rekao je da je ponosan što proglašava Vilijama princom od Velsa.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".