Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je meteorološko upozorenje po kom se na području Srbije očekuje lokalno veća količina padavina i pojava nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Upozorenje se odnosi na 16. i 17. septembar i danas će „biti promenjivo i u većem delu zemlje nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom, jakim ili olujnim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme“.

- Na području Beograda promenljivo i nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji će posle podne i uveče biti intenzivniji kada se u pojedinim delovima grada očekuje količina padavina veća od 20 mm za kratko vreme, uz mogućnost pojave grada i kratkotrajno jakog i olujnog vetra – objavljeno je na sajtu RHMZ.

Sutra, meteorolozi poručuju, da se grmljavinski procesi očekuju još na jugu i istoku Srbije, a u ostalim krajevima kiša koja će, uz zahlađenje i jak i olujni severozapadni vetar, biti intenzivnija uveče i u noći ka nedelji 18. septembra.

Foto: N. Skenderija

 

 

Na snazi narandžasti meteo alarm

Za veći deo Srbije je na snazi narandžasti meteoalarm, dok su ostali delovi pod žutim upozorenjem.

Žuti alarm znači da vreme potencijalno može biti opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ukoliko neko planira aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti upozorava na opasno vreme i znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteroloških uslova. Pratiti savete koji daju nadležne državne službe – objašnjavaju meterolozi.

Foto: P. Milošević

 

 

Narandžasti alarm zahvata Vojvodinu, Beograd, zapadnu Srbiju, Šumadiju, jugozapadni deo zemlje i Pomoravlje, a žuti istočnu i jugoistočnu Srbiju i KiM.

U većem delu zemlje postoji rizik od udara groma uz lokalnu pojavu padavina, što donosi opasnost za život ljudi i životinja, probleme u radu uređaja koji koriste leketričnu energiju, zatim rizik od iniciranja vatre i probleme u telekomunikacijama.

Moguća je lokalna pojava intenzivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini, opis je uz oznaku najave prognoze.

Foto: Profimedia

 

 

Temperatura

Temperature će se danas kretati od +20 na Paliću, +22 u Novom Sadu, +24 u Beogradu i Loznici, +27 u Kragujevcu, +29 u Nišu do +30 u Negotinu. U ovim gradovima minimlana temperatura, tokom noći, biće od +12 do +16 stepeni Celzijusa.

Za sutra se očekuje pad temperature, na Paliću u Loznici na +15, u Novom Sadu i Beogradu +16, Kragujevcu +17, Kraljevu +19, Nišu i Negotinu +24.

(Ne)vreme i region

U četvrtak već destabilizacija vremena počela je na severu Vojvodine.

U Subotici je oko 16 sati pala kiša i od tada, uz manje pauze, ne prestaje da pada. Slično je bilo u susednim zemljama, veliko nevreme zahvatilo je juče i Hrvatsku, i prema upozorenjima evropskih centara za prognozu i naša zemlja se nalazi u zoni 1, i u objašnjenju piše da se upozorenje izdaje za delove BiH, Srbije, Rumunije, i ostalih zemalja „za velike padavine, grad i jake udare vetra“.

Foto: printskrin/ESFE

 

 

Čubrilo : Početak sedmice hladniji od proseka

Meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi kaže da će u petak biti vrlo nestabilno, uveče se očekuje premeštanje jakog, hladnog fronta, a vikend i početak sledeće sedmice biće znatno hladniji od proseka uz kišu povremeno, posebno u subotu i deo nedelje

- U petak već pre podne nad zapadnim, jugozapadnim i severozapadnim predelima biće nestabilno uz grmljavinske pljuskove i te nestabilnsoti će se tokom dana proširiti nad najvećim delom Hrvatske, BiH, zapad, severozapad i jugozapad Srbije, kao i na sever Crne Gore dok bi nad ostalim predelima uz više sunca bilo ređe pojave pljuskova. Vetar u postepenom okretanju na severozapaadni smer i u zoni nestbilnosti na kratko može biti olujan – objavio je Čubrilo.

Prema njegovim rečima, u noći ka suboti nad zapadnim i severnim predelima regiona i dalje će biti vrlo nestabilno.

Foto: printskrin/ESFE

 

 

- U subotu pre podne novo, jače, pogoršanje će zahvatiti zapadne, jugozapadne, severozapadne i središnje predele i u toku subote posle podne, noći ka nedelji i u nedelju tokom dana bi se premestilo preko celog regiona. Donelo bi kišu, ponegde i grmljavinske pljuskove uz moguću pojavu tuče/grada i to pre svega nad jugoistokom Srbije – kaže meteorolog.

U subotu maksimumi od samo +9 do +15 nad većim delom regiona i na jugoistku Srbije do oko +22 stepena Celzusa.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".