Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 3. decembra, obeležavaju Svetog prepodobnog Grigorija Dekapolita, koji se slavi i kao Pretprazništvo Vavedenja Presvete Bogorodice.

On je hrišćanski svetitelj iz devetog veka i rođen je u Dekapolju Isavrijskom, u današnjem Dar es Salamu, najvećem gradu Tanzanije.

Svoje školovanje je završio u 14. godini i tada se zamonašio, a živeo je u raznim mestima poput Vizantije, Rima i na gori Olimpijskoj.

Foto: SPC

 

 

Prema narodnim verovanjima, neretko se dešavalo da ga ozari nebeska svetlost i da mu se anđeli javljaju, a on ih je gledao i pomno slušao ono što su im govorili.

Zato se veruje da je ovaj dan kada se čuda dešavaju i da se valja moliti ovom svetitelju, a predanje kaže da će on zauzvrat ispuniti svaku, bogougodnu, želju.

Umro je 816. godine u Carigradu, a skoro čitav svoj život je posvetio borbi protiv ikonoborstva, verskog pokreta koje se protivi ikonama, kipovima i relikvijama.

Srpska pravoslavna crkva ga praznuje 20. novembra po Julijanskom, odnosno 3. decembra po Gregorijanskom kalendaru.

Molitva prva prepodobnom GRIGORIJU DEKAPOLITU

O sveti oče Grigorije, verujemo da si još živeći u telu postao mesto Svete Trojice i sada se neprestano moliš sa ostalim svetima i sa Prečistom Bogorodicom za svete crkve, za patrijarhe, za careve, za gospodare i za sluge, za sveštenike i za kaluđere i za zdravlje i spasenje svih pravovernih hrišćana. Ponizno padamo pred tvoje svete mošti i celivamo ih s ljubavlju moleći te: ojačaj i čuvaj ovo sveto mesto, ovaj sveti manastir koji te ima za zaštitnika kao i sve gradove i sela sa svim stanovništvom. Ne zaboravi one koji se nadaju pokraj tvojih svetih moštiju, koji im se sa verom klanjaju i celivaju ih moleći se za zdravlje i izbavljenje od uznemiravanja nečistih duhova i od ostalih bolesti koje se ne mogu prebrojati, koji zadobijajući izbavljenje i zdravlje zajedno sa nama slave Boga, i tebi kao zahvalnost prinosimo ove ikose i kojim te veličamo i slavimo tvoje napore, tvoja bdenija, tvoje postove, tvoje molitve, borbe sa đavolima i sva tvoja dobra dela; i zbog toga ti svi kličemo: Raduj se, blaženi i premudri oče Grigorije!

Molitva druga prepodobnom GRIGORIJU DEKAPOLITU

O sveti oče Grigorije, od svog detinjstva si se predao Gospodu, ranjen ognjem NJegove ljubavi i ostavljajući svu taštinu ovoga sveta kao smeće, napuštajući takođe svoje roditelje pratio si Hrista svom ljubavlju svojom, voleći ga više od svih prolaznih dobara ovoga sveta. Zato što su oči tvoje duše osvetljene, služio si Hristu svom svojom čistoćom kao anđeo u telu i zbog toga On te je učinio velikim dajući ti dar čudotvorstva i u tvom životu i posle smrti, jer je to način na koji Bog veliča one koji slave NJega. I od NJega, o blaženi, posle mnogih stradanja našao si blagodat i milosrđe, jer postavši svet gledaš i anđeoske vojske u slatkom svetlu Svete Trojice. Zbog toga ti se molimo, svetitelju Božiji, ove molitve primi od nas, slugu tvojih koji se nadamo pomoći tvojoj, obogativši se tvojim svetim moštima, koje blagodaću Božijom natapaju miomirisom dobre vernike. Kao posredniku kod Boga, prinosimo ti ovu kratku molitvu da nam budeš molitvenik i koristan pred Bogom, da bi bili zaštićeni od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, izbavljeni od svih iskušenja, svih nevolja, svih večnih muka koje dolaze, da nađemo milost na Sudnjem Danu i da budemo vredni tvoje neizrecive dobrote, gledajući preslatku svetlost lica Božijeg slaveći Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".