Neutralnih je malo ili nimalo, jer Vesić mahom izaziva oprečna osećanja u biračkom telu i malo koga ostavlja ravnodušnim. Odgovore na neka od ovih pitanja zamenik gradonačelnika je pokušao da da sinoć u svojoj životnoj i političkoj ispovesti na TV Happy.

Jedna od tema koja je posebno zaintrigirala javnost jeste onaj deo razgovora o njegovom odnosu sa Zoranom Đinđićem i trenucima kada je premijer ubijen, političkoj pozadini tog ubistva, Legiji i Crvenim beratkama.

"Najviše sam se vezao za Đinđića"

- Ja sam srećan što sam odrastao uz Zorana Đinđića. Upoznao sam ga 1990. godine u listu "Demokratija", radio sam tada kao novinar. Zoran je nama koji smo bili mladi bio blizu, ja sam se našao tada kao klinac odjednom u jednoj političkoj organizaciji. Najviše sam se vezao za njega, postao sam šef njegovog kabineta 1997. godine - rekao je on.

Foto: P. Mitić

 

 

Govoreći dalje o tom periodu, Vesić je ispričao nekoliko potresnih scena iz vremena ratova devedesetih i vojnoj akciji "Oluja":

- Kad su došle izbeglice iz Hrvatske, na traktorima, mene je Đinđić poslao da ih dočekam. Proveo sam 13 ili 14 dana na Sremskoj Rači, to je bilo jako teško. Muškarce nisu puštali u Srbiju. Gledao sam teške scene, prodavali su za 10 maraka flašu vode ljudima. I nikada dok sam živ neću zaboraviti te scene. Zoran je kupio veliki broj pilića, u kesama se nosilo, jaje, pola pileta koje su pekle pekare i to se davalo tim ljudima. To je mnogim ljudima bio prvi obrok od napuštanja Knina. I to je bila zaista strašna situacija. Idem uz kolonu, vi ne čujete ni jednu jedinu reč, ni dete koje plače, ja tu tišinu nekada i danas sanjam. Niko ne progovara nijednu reč. Do tada nisam razumeo kako tišina može da bude strašna.

Kako dodaje, mnogo puta je bio sa Zoranom Đinđićem i u Republici Srpskoj, "jer je Zoran imao poseban odnos prema Republici Srpskoj".

Na konstataciju voditelja da se govorilo da je Đinđić posle (glavnog i odgovornog urendika "Dnevnog telegrafa" Slavka) Ćurvuje sledeći i na pitanje da li posle svega zna ko je ubio Zorana Đinđića, odnosno ko je to ubistvo naručio, te da li postoji politička pozadina, Vesić je rekao:

"Ja ne znam da li postoji politička pozadina. Ja znam ko ga je ubio, ubice su u zatvoru. Oni su priznali svoja ubistva i šta god ko posle pričao o tome... To je tako. Nisam siguran da je iko od njih imao mozak da to sam smisli, neko je morao da ih nagovori, da to osmisli. Nažalost, nikada nije istraženo ko je stajao iza toga".

On je podsetio i na to da je i u našoj prošlosti bilo političkih ubistava, navodeći primer kneza Mihaila, "pa nikada nije nađeno koja je politička pozadina, a ubice su nađene".

Na pitanje ko je bio kadar da ubije Zorana Đinđića i da se "govorilo da je to zapad...", Vesić odgovara:

Foto: P. Mitić

 

 

"Nemojte da zaobravite da je Zoran Đinđić pred smrt pokrenuo pitanje Kosova i Metohije. Nikada neću zaboraviti, bio je na nekom putu, vratio se rekao: 'Hej ja ću da pokrenem pitanje Kosova". Pa je posle pisao Evrpskoj uniji, Bušu, Putinu..."

Vesić dodaje i da Đinđić po pitanju Kosova i Metohije "ni u Srbiji nije imao podršku".

Gde ga je zatekla vest o ubistvu Đinđića

Na pitanje gde je zatekla vest o smrti Đinđića, Vesić je ispričao:

"U Narodnoj skupštini. Bila je sednica Odbora za bezbednost. Bio je tu (bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Resora državne bezbednosti) Sreten Lukić. Dobio je vest, video sam da se nešto dešava, izašao sam sa njim u hodnik, rekao mi je 'neko je pucao na premijera'. Otišao sam odmah u Urgentni centar, zatekao sam lekare, rekli su mi da je mrtav. Otišao u Vladu, Vlada je bila prazna...", ispričao je Vesić.

Na pitanje voditelja "ko ti je rekao: šta da radimo ako dođe Legija da nas ubije?", Vesić je odgovorio: "Pa da pucamo".

"Kome si to rekao?, pitao je Marić, na šta je Vesić odgovorio: "Pa onome ko me je to pitao" i dodao: "Ne, najbolje bi bilo da ga pustimo da, pošto je ubio premijera, napravi još i državni udar".

Da li je Legija dolazio naoružan u Vladu

Na pitanje voditelja da li je istina da je Legija dolazio naoružan u Vladu, Vesić kaža da je "dolazio naouržan do ulaska u Vladu, a onda je ulazio nenaoružan".

- Sve vreme sam razmišljao da je u toku državni udar i razmišljao sam da bi se Zoran u tom trenutku ponašao upravo onako kako smo se mi ponašali tada. A ta priča se dogodila kada je bila pobuna Crvenih beretki... On jeste došao (Legija, prim, aut.) i malo ljudi u policiji je tada bilo spremno da se odupre Crvenim beretkama. I tada smo mi shvatili da je potrebno da se formira Žandarmerija, ja sam im inače smislio ime... Shvatili smo da moramo da imamo formaciju koja može da im se suprotstavi, a da nije vojna", ispričao je Vesić.

Istina o "patosiranju" Legije

"Zoran Đinđić je na sastanku pitao Sretena Lukića da li može da im se suprotstavi. On nije rekao da ne može, ali je Zoran to tako protumačio. Nije bilo puno policajaca koji su bili spremni. Savezni MUP je tada preuzeo obezbeđenje Vlade i tada je Legija ušao da razgovara sa njim, sačekao ga je Nenad Batočanin, pomoćnik načelnika Prve uprave saveznog MUP-a, koji je inače posle ubijen... I rekao mu je "ostavi pištolj". Onda je on (Legija) onako teatralno, smejući se, ostavio pištolj i ušao nenaroužan. Tako da jeste došao do Vlade naoružan, a onda ušao nenaoružan", ispričao je detalje Vesić.

Na to ga je Marić pitao da li je istina ili legenda da je Batočanin patosirao Legiju, da je Legija pao, Vesić kaže da to nije istina, ali da ga jeste razoružao.

- Suština je da sam ja to veče organizovao tešku mehanizaciju pošto su oni došli do Sava centra, i bili smo spremni da ako ne uspeju razgovori u Kuli, da blokiramo sve mostove i pozovemo narod na borbu. Bili su svesni toga, pa nisu išli do kraja, a onda je formirana žandaremraija - ispričao je Vesić.

On je rekao da je tačno je postojao problem u tim kriminalnim krugovima i Zoran Đinđić je hteo da se s kriminalcima razračuna.

- Akcija "Sablja" posle ubistva je bila planirana i trebalo je da se dogodi pet, šest dana pre ubistva, tako da bi Zoran Đinđić lično rukovodio tom akcijom - rekao je on.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".