Lepa Brena je nadimak dobila davne 1975. godine, još u srednjoškolskim danima, a za sve je kriv njen košarkaški trener, što je Brena ispričala u svom dokumentarnom filmu "Lepa Brena – godine Slatkog greha".

– U tom periodu počela sam aktivno da treniram košarku. Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Treneru je bilo komplikovano da me doziva: “Fahreta, Fahreta!” Igrala sam centra ili beka. Moje koleginice bile su Mila, Kata… Sve neka kratka imena. I kaže on meni: “Ja ću tebe zvati Brena”. Ja kažem: “Ko je ta Brena?!” Kao prvo, glupo ime. Mislim, od svih imena koja su mogla biti lepša – otkrila je pevačica.

Foto: ATA images

 

– U Bosni, to je bio sinonim za lepu devojku. Uvek sam volela da se ističem, da se izborim za svoje mesto pod suncem. Ma, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama. Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentovana za košarku i da će uvek biti boljih od mene, koje neću dostići. Kada me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, setila sam se tog događaja, i tako postala – Brena. Tokom gimnazijskih dana počela sam da pevam po zabavama. Konačno sam shvatila da je scena moj teren – ispričala je Brena.

Godine 1981. pokojni Milovan Ilić Minimaks ispred Brena dodao je i Lepa, pa je tako nastao nadimak pod kojim se pevačica proslavila.

Foto: ATA images

 

– Nisam volela to Lepa jer nisam mislila da sam lepa na taj način – istakla je folk diva.

Fahreta Živojinović je jedna od mnogih javnih ličnosti sa domaće scene koja je promenila veru. Iz islama pevačica je prešla u pravoslavlje, a na krštenju dobila ime Jelena, kako su istali mnogi domaći mediji. Brena nikada nije pričala o razlozima koji su je naveli na ovaj potez, ali se pridržava svih pravila ‘nove vere’, te praznuje pravoslavne praznike i slavu Aranđelovdan.

BONUS VIDEO: