Serija "Južni vetar: Na granici", postala je i svetski projekat, budući da u njoj, pored domaćih igraju i mnogi internacionalni glumci. Jedna od njih je i Oksana Akinšina, koja glumi lik neustrašive Larise.

Foto: Jutjub printskrin

 

Oksana, se rodila u Sankt Peterbugru 1987. godine, glumom je počela da se bavim sa 12 godina, kada je prošla audiciju kod reditelja Sergeja Bodrova mlađeg i dobila ulogu u filmu "Sestre".

Međunarodnu slavu stekla je nakon što je glumila u filmu "LJilja zauvek" švedskog režisera Lukasa Mudisona. Ta uloga joj je donela nominaciju za Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu 2002.

Dobila je ulogu u filmu iz 2004. godine "Bornova nadmoć", gde je igrala lik Irine Neskaje i gde je glumila sa čuvenim Metom Dejmonom.

 

 

U filmu "Vukodlak sivog psećeg klana" iz 2006 godine, Akinšina je glumila knjeginju Elenu, što joj je bila jedna od glavnih uloga. Uloge su se ređale, a 2012. godine je snimila film "Osam prvih dejtova", a 2015. godine i nastavak "Osam novih dejtova", odnosno 2016. godine "8 najboljih dejtova". 

Postala je jedna od vodećih ruskih glumica, a imali smo priliku da je gledamo i u filmu "Sputnjik" iz 2020. godine, gde je glumila glavnu ulogu. Glavnu ulogu je igrala i u u filmu "Černobilj: Ambis".

 

 

Što se tiče njenog privatnog života, od 2007. do 2010. godine, Akinšina je bila udata za biznismena Dmitrija Litvinova, sa kojim ima sina Filipa Litvinova. Godine 2012. udala se za filmskog producenta Arčila Gelovanija. Oksana je 2013. rodila svoje drugo dete Konstantina, a kasnije, 2017. godine, ćerku Emi Gelovani . Par se rastao 2018. godine.