Izraelske odbrambene snage napale su rano jutros lokacije koje pripadaju islamskom pokretu Hamas u Gazi i na jugu Libana, pošto su vojne fomracije koje pripadaju toj organizaciji u sredu i četvrtak ispalili seriju raketa na Izrael. U noći četvrtak na petak ispaljeno je još desetine raketa samo iz zone Gaze što je bio okidač da izraelsko ratno vazduhoplovstvo pokrene vazdušne napade.

U južnom Libanu pogođene su tri mete koje pripadaju pokretu Hamas. Prema libanskim izveštajima, lokacije su se nalazile u blizini Al-Kulajle i izbegličkog kampa Al-Rašidija, južno od Tira. U napadima nije bilo povređenih. 

Pokret Hamas osudio je udare u Libanu, navodeći u petak ujutro da udari „odražavaju brutalnost rukovodstva fašističke okupacije i njegovu politiku koja ugrožava bezbednost i mir u regionu kršenjem suvereniteta bratskih arapskih zemalja i svetosti islamskih i hrišćanskih svetinja, od kojih je najvažnija blagoslovena džamija Al-Aksa“.

Tokom udara, iz Gaze je ispaljeno najmanje 40 raketa ka južnom Izraelu. Jedna od raketa pala je na kuću u Sderotu, a 14 na otvorenim površinama. U raketnoj paljbi nije bilo povređenih.

U petak ujutro, stanovnici zajednica u blizini Pojasa Gaze dobili su instrukcije od Komanda fronta da ostanu u blizini skloništa do daljnjeg.

(Jerusalem post)

BONUS VIDEO: