Atik Ahmed, bivši poslanik koji je služio doživotnu kaznu u zatvoru, i njegov brat Ašraf Ahmed bili su u policijskom pritvoru ispred bolnice u Prajagraju, u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš, kada su trojica muškaraca ispalila više od 20 metaka u njih iz neposredne blizine, što su zabeležile televizijske kamere.

Dva brata su preminula na licu mesta.

Policajac Ramit Šarma rekao je da su trojica napadača došla na motociklima predstavljajući se kao novinari i da su sa sobom nosili kamere, mikrofon sa logom televizijske mreže kao i lažne novinarske legitimacije.

- Uspeli su da se približe Atiku i njegovom bratu pod izgovorom da hoće da ih snime, pa su pucali na njih iz neposredne blizine. Obojica su pogođena u glavu. Sve se dogodilo za nekoliko sekundi - naveo je Šarma.

Ubistvo radi "sticanja ozloglašenosti"

Osuminjičeni su se nakon pucnjave brzo predali policiji.

Napadači su navodno rekli policiji da su pratili braću Ahmed dva dana, otkako su uhapšeni, i da su želeli da ih ubiju "kako bi stekli ozloglašenost".

- Želeli smo da ubijemo Atika Ahmeda i njegovog brata Ašrafa sa ciljem da potpuno zbrišemo bandu i da stvorimo ime za sebe - navodi se u policijskom izveštaju.

Policija je saopštila da se istraga nastavlja. Protiv tima od 20 policajaca koji su bili u zaduženi za braću Ahmed još nije pokrenut disciplinski postupak.

Atik Ahmed, njegov brat i šira porodica koji pripadaju podzemlju Utar Pradeša optuženi su za vođenje kriminalne bande, umešanost u ubistva i iznude.

 

 

Služio kaznu za otmicu, umešan u ubistvo

Bivši političar je 2019. godine osuđen na doživotni zatvor nakon što je osuđen za organizovanje otmice dok je bio u zatvoru.

Braća Ahmed su bila u policijskom pritvoru u vezi sa ubistvom advokata Umeša Pala, koji je bio ključni svedok u slučaju drugog ubistva u koje su umešani.

Prošlog meseca Ahmed je podneo peticiju Vrhovnom sudu Indije navodeći da mu policija ugrožava život.

Advokat ubijenog Vijai Mishra rekao je da je incident šokantan i da je reč o "očiglednom propustu policije".

Utar Pradeš, najmnogoljudnija država Indije sa više od 200 miliona ljudi, ima visoku stopu kriminala i protiv skoro polovine ministara, uključujući i premijera, vode se krivični postupci.

(Gardijan)

BONUS VIDEO: