Radi se o dva drvena komadića, dužine pet i 10 milimetara, za koje se tvrdi da su uzeti sa krsta na kojem je Isus razapet, i prenosi Tajms.

Kako se navodi, Vatikan veruje da su to autentični delovi "pravog krsta" koji se koristio prilikom Isusovog raspeća ispred vrata Jerusalima pre više od 2.000 godina.

Fragmenti tog krsta su ugrađeni u novonapravljeni srebrni krst nazvan "Krst Velsa" (Cross of Wales), koji je napravljen od recikliranih poluga iz Kraljevske kovnice, postavljen na štap od drveta.

Na krstu su ispisane reči Svetog Davida na velškom, prevedene kao: "Budite radosni. Zadrži veru. Radite male stvari".

Anglikanski nadbiskup Velsa, Endru DŽon, koji će danas blagosloviti krst u Landudnu, rekao je da je oduševljen što će se delovi krsta koristiti na ceremoniji krunisanja.

On je dodao da je to simbol kraljeve naklonosti prema Velsu i da je "izuzetno značajan" papski poklon pokazao da je kralj "naišao na naklonost Vatikana" i da je uživao u "veoma dobrim odnosima" s papom Franjom.

Foto: Profimedia

 

- To je izuzetno značajno. Izuzetna je stvar što je kralj uspeo da pridobije naklonost Vatikana i kao rezultat tog vrlo dobrog odnosa, papa Franja je pristao da pokloni ove male delove svetog krsta - rekao je on.

Foto: AP

 

Kako se navodi, poklon dolazi skoro 500 godina nakon što je papa Pavle III ekskomunicirao engleskog kralja Henrija VIII.

Kralj Čarls III je papa Franju prvi put sreo 2017. i ponovo 2019. godine.

O autentičnosti relikvija sa Isusovog krsta raspravljalo se vekovima, tačnije, ne postoje biblijski izveštaji o spasavanju krsta sa brda na Golgoti, ali legenda kaže da ga je iskopala Sveta Jelena, majka rimskog cara Konstantina I, tokom hodočašća u Svetu zemlju 326. godine. Crkve širom hrišćanskog sveta ubrzo su tvrdile da poseduju fragmente, koji su postali žarište poštovanja i hodočašća.

Nakon krunisanja krst će biti pronet kroz anglikanske i katoličke crkve u Velsu.

BONUS VIDEO:

HILJADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".