Kod Kule Nebojša, koja je najniža tačka Beograda na snazi je vanredna odbrana od poplava, a u popodnevnim časovima JVP "Beogradvode" uputiće predlog da se ugasi vanredna odbrana jer se vodostaji snižavaju, kazao je on.

Redovno ispumpavanje vode u kritičnim područjima

- U ovom momentu nalazimo se u okolini Kule Nebojša koja je najniža tačka odbrane Grada Beograda od poplava. Trenutni vodostaji i na Savi i na Dunavu su u stagnaciji i iznose Sava 490cm, a Dunav 527 i to je niže od vodostaja pri kojima se proglašava redovna odbrana od poplava. Međutim, pošto je u okolini Kule Nebojša najniža tačka kriterijum je malo drugačiji i mi trenutno imamo na snazi vanrednu odbranu od poplava i naše ekipe vrše ispumpavanje vode koja se u toku noći skupi u podvožnjaku koji je i najkritičniji. S obzirom na to da se ovde nalazi parking i da sugrađani moraju da komuniciraju, naše ekipe svakodnevno u više navrata dolaze i ispumpavaju vodu kako bi podvožnjak bio u funkciji - rekao je Batalović.

Bez parkiranja u zoni kod kule "Nebojša"

On je apelovao na građane da se ne parkiraju u toj zoni, jer, kako je rekao, ne znaju da li će vodostaj doći više ili niže u odnosu na točkove kola.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- Naš plan je da danas, negde posle 15 časova damo predlog da se ugasi vanredna odbrana od poplava kod Kule Nebojša jer se vodostaji snižavaju, uzvodno od Beograda i na Savi i na Dunavu su u padu. Trenutno su u prestonici u stagnaciji. Vrh talasa trenutno prolazi kroz Beograd. Prema najava RHMZ-a očekuje se da se narednih dana taj vodostaj smanji, što znači da bismo tokom dana ugasili vanrednu odbranu i ostaće na snazi redovna, i to su redovne aktivnosti, za sada nema nikakvih opasnosti - rekao je Batalović.

Ada Ciganlija problematična

Ukazao je da je Ada Ciganlija problematična nakon poplava 2006. godine.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- Izvršena je sanacija tog nasipa u većoj meri, nekih 90 procenata, a ostao je deo nasipa koji nije rekonstruisan. To je deo ka unutrašnjosti samog Čukaričkog rukavca, gde se nalaze veslački klubovi, tu je niži i tanji i tu dolazi do proviranja vode iz Save u branjiv deo i tu se javljaju barice. Kada vodostaj Save počne da pada, voda će se povući - rekao je Batalović.

BONUS VIDEO:

ŠETNJA "SVAKI KORAK JE POBEDA", DRUGI PUT U KIKINDI: Podrška osobama obolelim od multipla skleroze

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".