Semafori za bicikliste postavljeni u Barseloni izazivaju pravi haos u prometu, što i nije neko iznenađenje kad pogledate kako izgleda jedan od njih.

Takozvani „Tetris semafor“ ima čak 16 ekrana, a osmišljen je kako bi olakšao kretanje biciklistima. Međutim, imao je potpuno suprotni efekt. 

Semafor ima osam ekrana koji pokazuju kada biciklisti mogu skrenuti levo, nastaviti pravo ili skrenuti desno. To u načelu deluje odlično, no različita svetala i strelica potpuno zbunjuje bicikliste, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Problem se javlja na raskrsnici dvosmerne biciklističke staze jer semafor tada nema osam, već čak 16 ekrana koji bi trebalo da regulišu promet. 

Foto: Profimedia

 

 

Ko i kada mora da se zaustavi, ko treba da skrene levo, desno ili pak produži pravo? Šta se dešava sa žutim svetlom, kada treba da se propusti pešak, ko ima prvenstvo – pitanja su koja se nameću.

Uprkos brojnim pritužbama, gradske vlasti ne vide problem i poručuju biciklistima da im samo treba vremena da se naviknu, prenosi index.hr. 

BONUS VIDEO: