Današnji gedžeti sve su pametniji, ali iako smo se navikli da ih koristimo svaki dan, i dalje mnogi korisnici često prave greške. Podsećamo na neka zlatna pravila koja mogu da produže život vašem pametnom telefonu ili drugim uređajima, a možete i da smanjite troškove energije...

- Kad je uključen u struju, uređaj troši iako je ugašen i ništa ne radi - kaže stručnjakinja Natalija Lakim ze Metro.

- Električna energija i tada kroz njega prolazi, povećavajući tako vašu potrošnju i račune. Kako biste ih smanjili, izvucite utičnicu uređaja i tako zaustavite protok električne energije.

Foto: M. Anđela/Nenad Živanović/Igor Marinković

 

Koji su kućni uređaji najveći energetski potrošači? 

Frižider/zamrzivač

Budući da frižider i zamrzivač moraju uvek da rade, ne iznenađujuće da u domaćinstvu na njih u proseku odlazi 12% ukupne električne potrošnje, a premda se ne mogu jednostavno isključiti, možete da se pobrinete da frižider uvek radi maksimalno delotvorno, kaže Natalika.

- Najjednostavniji način da osiguramo njegovu delotvornost jeste da ga redovno čistimo, spolja i iznutra. Brisanje prašine sa spoljne strane osigurava da ona ne uđe unutra i ne poremeti rad frižidera, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane sa isteklim rokom znači da motor neće morati da daje svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom.

Televizor

- Studija iz 2021. pokazala je da je u čak 98% domaćinstava u Velikoj Britaniji televizor uvek uključen; mnogi pogrešno pretpostavljaju da ga gašenjem daljinskim upravljačem potpuno isključuju, ali to često nije slučaj. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh, što neosetno povećava račun za struju.

Kuvalo za vodu

Iako nije najveći krivac za crpljenje energije, Natalija kaže da će kuvalo za vodu takođe povećati račun za struju, pa je najbolje da bude isključeno.

Foto: Profimedia

 

- Inače, i kad se ne koristi, troši oko 0,3 kWh - kaže Natalija, što nije mnogo, ali će godišnjem računu dodati nekoliko stotina dinara.

Punjači

Mnogima su punjači uvek uključeni i spremni za punjenje raznih uređaja, a Natalija kaže da nas punjač koji samo stoji u struji košta previše i takođe povećava račun za više stotina dinara godišnje. 

BONUS VIDEO: