Iako se verovalo da je nepotopiv, brod Titanik  je 1912. godine nemarom ljudi udario u santu leda i sa sobom "poveo" veliki deo putnika i posade koji su se nalazili na brodu. Ovaj šokantni događaj i sve misterije koje ga okružuju postale su važan deo kolektivnog sećanja, privlačeći istraživače, inženjere, pa čak i filmske stvaraoce da saznaju što više detalja o brodu. 

U kakvim su jelima uživali putnici prve klase na svojim večerama? Koji su drugi mali lični predmeti pronađeni? Na sva ova pitanja, strastveni kolekcionari će moći do dođu do odgovora nakon aukcije koja će se održati u Ujedinjenom Kraljevstvu i za koju se očekuje da će prikupiti desetine hiljada funti.

Pored sitnih ličih predmeta kao što su džepni sat i ćebe, najviše pažnje javnosti je privukao meni iz jednog od prvoklasnih restorana na Titaniku, sa spiskom svega što su gosti jeli u noći 11. aprila 1912. godine.

Stručnjaci ukazuju da je verovatno preživeo jer je ostao sačuvan u džepu preživelog, spašenog iz vode nekoliko sati nakon potonuća. Dostupni izveštaji pokazuju da je od 329 ljudi koji su putovali prvom klasom, njih 199 preživelo.

Kada su stigli u Novu Škotsku u Kanadi, jelovnik je završio u rukama istoričara Lena Stivensona, a nasledila ga je njegova porodica, koja ga je sada dala na aukciju. Ali ne brinite ukoliko nemate novca da učestvujete u nadmetanju, mi ćemo vam otkriti šta se nalazilo na njemu. 

Nesvakidašnji fragment papira otkriva da je večera 11. aprila uključivala raznovrsna i prefinjena jela poput čorbe od povrća, jagnjetine sa sosom od mente, goveđeg mesa sa kremom od rena i pirea od paštrnaka, pa čak i ostriga. Deserti su uključivali tart od kajsije i Viktorijin puding.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".