Čuveni pevač kog je obožavala bivša Juga, Krunoslav Kićo Slabinac, preminuo je na današnji dan 2020. godine, u 76. godini.

Kićo Slabinac je kao pevač, kompozitor, gitarista i aranžer ostvario velike uspehe širom Jugoslavije i, uopšteno, Balkana, a bio je pobednik mnogih manifestacija i festivala.

foto: Printskrin LTV

 

 

Iza sebe je ostavio mnoge hitova, ali jedan, poseban, otpevao je pre nekoliko decenija i jednako je popularan i danas, a u pitanju je pesma "Zbog jedne divne, crne žene", koju je posvetio dobro poznatoj dami.

U intervjuu u Plavom Vijesniku otkriveno je ko je ta "divna crna žena" iz pesme:

"Ja gledao sam sunce na istoku kako se budi, i gledao sam oblake i jutro u tisuću boja, i sklapao oči od bola i skrivao suze, a ona je ostala tamo daleko u noći. Zbog jedne divne crne žene... ".

Kićo Slabinac je otvoreno govorio o svojoj ljubavi, a ni ona  nije krila koliko joj je pevač bio drag.

 

 

- Ali, da sam znao koliko ću zbog toga propatiti i drugima naneti bola, ne bih ništa pisao... Prestao bih da pevam. No, da krenem od početka. Odleteo sam u NJurork na turneju i tamo, sticajem okolnosti, upoznao divnu crnokosu devojku. Zaljubio sam se kao dečak. I kao uvek u našoj profesiji, dolazi ono najteže. Odlazak. Ne znam da li su to već godine, ili sam po naravi takav, ali sam u avionu strašno patio. U toj srebrnoj ptici su se svi oduševljavali izlaskom sunca, a ja sam sedeo tužan i sam...

"Daleko me nosila ptica srebrnih krila

U zemlju u kojoj je nekada i ona bila,

Toliko sam želio sreću i ljubav bez kraja,

Ali život me odnio dalje, daleko od nje...

Zbog jedne divne crne žene... "

Tu sam napisao tekst a kompozicija mi je već polagano sela u uvo... U Zagrebu sam je završio, a zatim snimio na ploču. Postala je tražena jer je iskrena i napisana u jednom dahu.

Foto: ATA images

 

 

Međutim, nije se sve završilo na lep način.

- Naše poznanstvo i ljubav povredili su me na vrlo grub način. No, da kažem malo više o toj tajanstvenoj, kako su je neki nazivali. Zove se Mira i rodila se i živela u našoj zemlji sve do svoje 4. godine. Zatim je otišla u Sjedinjene Države. Posle toliko godina, sada je došla ovamo i nakon mesec dana pojavio se mali intervju u jednom listu. Šta je tu svega nadrobljeno! Nisam verovao svojim očima. Žao mi je zbog nje. Jedna iskrena inspiracija i ljubav tako su povređene.

- Nije mi jasno zašto su se okomili na mene. Ja ni od koga nisam sakrivao Miru, vodio sam je svuda sa sobom, i na izlete, i na koncerte. Volimo se iako je pre bila udata, a to je zaista samo naša stvar. Zašto nisu mogli da budu kavaljeri prema jednoj ženi a ne da je bezobzirno napadnu kojekakvim izmišljotinama.

Naime, pomenuta Mira bila je Mirjana Antonović, poznata i po svojoj borbi s Miroslavom Ilićem na sudu i sporovima koje su vodili kako bi dokazala da je pevač narodne muzike otac njenog sina Devina. I Mira pamti Kiću po najlepšem i naziva ga jednom od svojih najvećih  ljubavi.

 

 

- Bila je to velika, mlada, nevina ljubav. Bili smo jako mladi, gotovo deca. Mislim da se samo jednom u životu na taj način može voleti, i to se pamti. Bez obzira na to šta se dogodi posle, bez obzira na to kuda vas odvedu životni putevi, takve se ljubavi pamte.

- I... iz takve ljubavi može nastati mnogo toga, kao što se rodila i ova pesma. Kada se iskreno voli, onda se to samo od sebe dogodi - rekla je Mirjana o ljubavi s pokojnim Kićom, s kojim četrdeset godina nije bila u kontaktu.

Međutim, dve godine pe njegove smrti, ponovo su se sreli, obnovili prijateljstvo i ostali u kontaktu, pa ju je, kako je rekla, nazvao i pre operacije i oprostio se od nje, kao da je slutio šta će se dogoditi.

(Glossi)

BONUS VIDEO: