Srpski vožd Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, prezivao se Jovanović, a svoje prezime je promenio zbog straha od odmazde i krvne osvete!

Druga priča kaže da je to učinio kako bi zavarao trag Turcima!

Karađorđe ili Crni Đorđe bio je srpski vrhovni vožd od 1804. do 1813. godine, a rođen je 16. 11. 1762. u Viševcu, od oca Petra i majke Marice, s to su poznate istorijske činjenice. Međutim, malo je poznato da čuvenom srpskom voždu prezime nije bilo Petrović već Jovanović.

Prema zapisima, otac Karađorđa zvao se Petar Jovanović, a zbog čega je Crni Đorđe promenio prezime ima više teorija.
Prema prvoj, on je uzeo prezime Petrović, po starom srpskom običaju da se deca prezivaju po očevom imenu, pa je tako Đorđe od oca Petra postao Đorđe Petrović.

Po drugom predanju, Karađorđe se 1785/86. godine oženio Jelenom Jovanović. NJeni roditelji su bili imućniji i nisu dali svoju ćerku, ali je Đorđe oteo i učinio svojom ženom.

Posle ženidbe Đorđe nije dugo ostao u Srbiji, jer je ubio Turčina i morao je da izbegne u Srem sa svojom porodicom. Tad zbog straha od odmazde Turaka svoje prezime Jovanović menja u Petrović, kako bi zavarao trag Osmanlijama.

Karađorđevi naslednici su od njegovog nadimka – Karađorđe (Crni Đorđe) kako su ga prozvali Turci, napravili novo prezime Karađorđević, što je jedna od dve dinastije koje su vladale Srbijom.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".