* "Nportal" je rešio da napravi rekonstrukciju tog dramatičnog događaja i da iz arhive izvuče stare novinske tekstove o ovom slučaju. Kako su tada mediji pisali, podsetićemo vas iz dana u dan - baš kako su tada, u realnom vremenu izlazili novinski članci. *

Posle užasnog iskustva koje su članovi porodice Živojinović preživeli, Stefan Živojinović je nakon isplaćenog otkupa vraćen kući.

Više o tim dramatičnim događajima možete pronaći u svim nastavcima serijala "Otmica Stefana Živojinovića" na OVOM linku. 

O kraju drame, kada su otmičari vratili malog Živojinovića roditeljima, Večernje novosti su tada pisale u tekstu sa naslovom:

STEFAN SE VRATIO KUĆI

"Sve je dobro kada se dobro završi. Narod je odavno skovao izreku koja je razgalila najpre srca i dušu Lepe Brene i Bobe Živojinovića, a onda i svih normalnih, dobronamernih ljudi. Oteti Stefan Živojinović, maloletni naslednik slavne folk zvezde i bivšeg teniskog asa, posle pet dana vratio se kući.

Pošto su mama i tata "na ruke" izbrojali kidnaperima dva i po miliona nemačkih maraka, otetog osmoipogodišnjaka su kriminalci pustili da se vrati svojim najmilijima.

Mali stefan je stigao kući u utorak nešto posle 22 časa. Kako smo saznali od pouzdanih izvora doveo ga je taksista.

Foto: Jutjub printskrin/ Blic, V. Danilov

 

Šta se te noći zaista zbivalo? Stefana su po dobijanju pune svote ucene kriminalci ostavili u samom centru, blizu Kalemegdana, da sedi na klupi!

- Čiko vozi me kući - usledio je odgovor - A, nemam ni cipele, jer su mi skinuli ''rolere''...

Za sve je najvažnije da se Stefan živ i zdrav vratio kući. A, da li će dete prebroditi sve što obično sledi u sličnim slučajevima, koji nesrećom su, eto, zakucali i na ove prostore, videće se.

Brena i Boba su se trudili, što da udovolje otmičarima, što jer su takvi, da porodičnu dramu sve vreme zadrže za sebe. Za danas su, međutim, zakazali konferenciju za štampu. Potom, cela porodica odlazi u Ameriku!

Zna se da je bilo planirano da Brena nastupi u šest gradova po Kanadi. Baš zbog Stefanove otmice, turneja je odložena. Plan je takođe bio, da potom ''siđe'' do Floride, gde bi je čekao ostatak porodice, pa da svi Živojinovići dočekaju novogodišnje i uskršnje praznike.

Foto: Arhiv Borbe

 

Za novogodišnju noć bilo je planirano da Brena zajedno sa Acom Lukasom i još jednim jugoslovenskim pevačem nastupi u Las Vegasu. Šta će od svega toga ispasti posle ove tužne i dramatične epizode sa njenim sinom, teško je reći.

Logično je da se porodica bar jednom povuče u mir svoje kuće u Floridi i pokuša da zaboravi sve što se događalo poslednjih dana poslednjeg novembra u ovom milenijumu. Ostanak u Beogradu, iz više razloga, u narednom razdoblju za porodicu Živojinović - najmanje je dobra mogućnost.

Foto: V. Danilov/ Arhiv Borbe

 

NA NIŠANU KIDNAPERA

IAKO je plan otmičara bio da Stefana za novac razmene u prošlu nedelju, do toga nije došlo iz nepoznatog razloga.

Kidnaperi se nisu javili. Onda je u utorak zazvonio telefon na posebnom broju koji koji su otmičari dostavili porodici Živojinović. 

Dogovoren je termin susreta, kao i svi detalji razmene.

Prema nekim informacijama, tašnu sa novcem je poneo neko od najbližih rođaka Živojinovića, dok naš izvor blizak porodici navodi da su dva miliona maraka odnlei po zahtevu kidnapera, lično Brena i Boba. Gde je torba sa devizama predata otmičarima, još se drži u tajnosti. 

Navodno, otmičari su na mestu primopredaje novca, sve vreme donosioce para držali na nišanu. Kidnapere nije mrzelo čak ni da novac prebroje kako bi se uverili da je sve tu. Uz put su proveravali i ispravnost novčanica.

Za to vreme, kako se pretpostavlja, kidnaperi su dostavili tačno mesto gde se nalazi mališan. Putem mobilnog telefona taj podatak je pronađen i potvrđen. Nedugo zatim Stefan se našao u svom domu.

SVE JE TO LAŽ

SLOBODAN Živojinović je demantovao pisanje nekih listova koji izlaze u inostranstvu, da je oko nemile epizode dao intervju sarajevskom ''Dnevnom avazu''.

Za čitaoce ''Večernjih novosti'' poznati eks-sportista je rekao:

- Sve su to izmišljotine, ništa, nikome nisam izjavio.

''Dnevni avaz'' je, naime, objavio kako je Boba reporteru ovog lista doslovce rekao:

- Kada se ovo, ako Bog da, srećno završi, selimo se iz Beograda i živećemo u našoj kući u Floridi. Ovde više nismo sigurni.

Istovremeno Živojinović je navodno rekao da otmica njegovog sina ima mnogo političkih motiva!'

ŠOK

OD dolaska kući maleni Stefan Živojinović jedva da je progovorio po neku reč.

Samo ćuti. Izvor blizak porodici Živojinović navodi da je mališan pretrpeo snažan šok i da će mu trebati izvesno vreme da se oporavi.

Na njemu nisu vidljive nikakve druge, fizičke povrede.

ZOO VRT

NA glasine da je mali Stefan Živojinović, bez cipelica i ukočen od zime i straha pronađen u Beo zoo vrtu, Vuk Bojović, direktor rekao je ''Novostima'':

- To nije tačno. Ili se neko grubo šali ili to čini iz ko zna kog razloga. Da je mališan pronađen u zoološkom vrtu, to bih sigurno znao. Prvi put čujem od vas."

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Večernjim novostima 1.12.2000.*

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".