Informacija da će srpski glumac Miloš Biković postati deo popularne serije "White Lotus" obradovala je Srbiju, ali je izazvala i burnu reakciju Ukrajine, što je rezultiralo njegovim izbacivanjem iz ovog projekta.

Foto: Profimedia

 

 

"Dedlajn" je preneo da je Biković, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da igra ruskog instruktora joge u hotelu na Tajlandu. Isti uticajni holivudski medij podseća da glumac ni u jednom trenutku nije podržao rusku invaziju na Ukrajinu, ali je nije zvanično ni osudio.

Biković se našao na udaru Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine, koje ga je nazvalo "Putinovim glumcem" i optužilo da "podržava genocid i krši međunarodno pravo".

 

 

Tada je i objavljen montirani snimak u kojem su prikazani delovi Bikovićevih filmskih uloga i replike iz scenarija s njegovim izjavama o Rusiji i podsećanjem na nagrade koje je dobio u Moskvi i Beogradu.

"Miloš Biković, srpski glumac, koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO serije 'Beli lotos'. HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo", napisali su u svojoj objavi na mreži Iks.

Podsetimo, Miloš Biković se na društvenim mrežama ovim povodom oglasio saopštenjem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miloš Biković (@bikovic)

 

- Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi. Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo "White Lotus"-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni - poručio je.

(Blic)

BONUS VIDEO:

https://video.novosti.rs/magazin/video/9728-dorde-mitrovic-najveci-strah-mi-se-dogodio-u-kadru-bindz-3