Holandske palačinke sa jabukama su popularne na Zapadu, a vrlo ukusne i drugačije od onih na koje smo navikli. Idealne su jer možete da kombinujete voće po želji. Kako su sada jabuke najsigurnija opcija, predlažemo njih. Možda ćete želeti da napravite i palačinke bez brašna, mleka i jaja. Evo i kako se prave holandske palačinke sa jabukama!
Sastojci:
- 130 g običnog brašna
- 3 jajeta
- 130 ml punomasnog mleka
- Malo sveže rendanog muskatnog oraščića
- Prstohvat soli
- 3 kašike neslanog putera
- 2 jabuke
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 1½ kašičice smeđeg šećera
- 1 kašičica putera
- Šećer u prahu za posipanje
- Med za poprskati preko palačinke
Recept za holandske palačinke sa jabukama
Korak 1
- Pržite jabuke
Za holandske palačinke sa jabukama zagrejte rernu na 220°C. Dok se zagreva, oljuštite jabuke i iseckajte ih, a zatim ih posipajte cimetom i šećerom. Rastopite 1 kašičicu putera u tiganju na srednjoj vatri, a zatim pržite jabuke sa cimetom, mešajući s vremena na vreme, dok cimet i šećer ne postanu providni i staklasti – 5–10 minuta.
Korak 2
- Napravite smesu za testo
Dok se jabuke prže, napravite testo. Izmešatje sve sastojke za testo dok smesa ne postane glatka.
Korak 3
- Zagrejte rernu i istopite puter
Stavite pleh u rernu i nakon nekoliko minuta dodajte 3 kašike putera, a zatim vratite posudu u rernu. Ostavite 3-5 minuta dok se puter ne rastopi, ali pazite da ne izgori.
Korak 4
- Sipajte testo i jabuke
Sada budite brzi: izvadite posudu iz rerne, sipajte testo, prelijte trećinom mešavine jabuka, pa vratite u rernu. Pecite 15-20 minuta dok testo ne porumeni, ne digne se i ispeče, ali ne otvarajte rernu pre nego što prođe 15 minuta. Brzo izvadite posudu, kašičicom stavite preostalu mešavinu jabuka u sredinu palačinke, a zatim pospite šećerom u prahu i poslužite odmah – po želji sa malo meda. Uživajte u holandskim palačinkama sa jabukama!