Danas Kilijana Marfija koji je osvojio Oskara za glavnu ulogu zna svako ko bar malo zna o kinematografiji, a zanimljivo je da je na samom početku svoje karijere on sarađivao sa našim velikim režiserom i scenaristom.

Foto: Profimedia

 

Kilijana Marfija otkrio je naš čuveni reditelj Goran Paskaljević, koji mu je faktički filmski "otac".

Čuveni filmski reditelj i scenarista Goran Paskaljević zaslužan je za uspešnu karijeru glumca Kilijana Marfija, koji se u svetskoj kinematografiji proslavio velikim ulogama, od kojih je poslednja u blokbasteru "Openhajmer" reditelja Kristofera Nolana, a koji je na sinođnjem Oskaru odneo ubedljivu pobedu sa čak 7 Oskara.

Foto: I. Marinkovic

 

Naime, Marfi danas iza sebe ima uspešnu karijeru, a malo ko zna da je njegov talenat zapravo među prvima zapazio čuveni srpski filmski reditelj i scenarista Goran Paskaljević.

Foto: Printskrin Jutjub Kako je hari postao drvo

 

Podsećanja radi, poznati glumac je davne  2001. godine zaigrao u filmu "Kako je Hari postao drvo", nagrađivanom Paskaljevićevom ostvarenju.

Radnja se dešava u ruralnoj Irskoj 1924. godine, a Marfi igra Gasa, kog otac Hari redovno mentalno i verbalno zlostavlja.

Nakon ove uloge, kreće Kilijanov uspon ka vrhu i druge brojne uloge poput onih u ostvarenjima "28 dana kasnije" (2002), "Hladna planina" (2003), "Crveno oko"(2005), "Početak" (2010), "Denkerk" (2017), a obožavaoci stripova i superheroja ga znaju i kao Strašila u Betmenovoj trilogiji "Mračni vitez", kao i u hit seriji "Birmingemska banda".