Pevač već duže vreme mir pronalazi u pravoslavlju, ali ne planira da se zamonaši. Tako je on tokom svojih boravaka u manastiru izučio tajne manastirske kuhinje, a jedno vreme je sam pomagao monaštvu u trpezariji.
Počeo je Vaskršnji post koji traje 48 dana i jedan je od strožijih za vernike koji se pridržavaju kanona.
Polovina posta odvija se na vodi, a prvih dana čak ne bi trebalo ništa jesti. Postoji mnoštvo jela koja se mogu spremati bez kapi ulja, a među njima je i popularni humus.
Milan Stanković, koji takođe ovih dana posti, obožava namaz od leblebija i predlaže verziju koja se priprema na vodi. Ukusno, zdravo i jednostavno.
Pročitajte još
Postoji mnoštvo jela koja se mogu spremati bez ijedne kapi ulja, a među njima je i popularni humus. Samo treba pustiti mašti na volju.
Sastojci za humus na vodi
- 200 g kuvanih leblebija (iz konzerve)
- 4 kašike tahinija (pasta od susama) kašičica solipola kašičice bibera
- sok od 2 manja limuna
- kašika suvog vlašca
- kašika belog luka u prahu
- začinska paprika
Priprema
U blender stavite kuvane leblebije, tahini, so, biber, vlašac, beli luk i sok od limuna, pa sve dobro usitnite. Ukoliko je humus suviše gust, dodajte vodu od leblebija, iz konzerve.
Namaz je potrebno blendirati nekoliko minuta jer tako ćete dobiti glatku i ujednačenu masu.
Gotov humus prebacite u činiju za serviranje, a ostatak u teglu koju ćete čuvati u frižideru. Humus pospite začinskom paprikom i poslužite.