Pevač već duže vreme mir pronalazi u pravoslavlju, ali ne planira da se zamonaši. Tako je on tokom svojih boravaka u manastiru izučio tajne manastirske kuhinje, a jedno vreme je sam pomagao monaštvu u trpezariji.

Počeo je Vaskršnji post koji traje 48 dana i jedan je od strožijih za vernike koji se pridržavaju kanona.

Polovina posta odvija se na vodi, a prvih dana čak ne bi trebalo ništa jesti. Postoji mnoštvo jela koja se mogu spremati bez kapi ulja, a među njima je i popularni humus.

Foto: V. Danilov

 

 

Milan Stanković, koji takođe ovih dana posti, obožava namaz od leblebija i predlaže verziju koja se priprema na vodi. Ukusno, zdravo i jednostavno.

Postoji mnoštvo jela koja se mogu spremati bez ijedne kapi ulja, a među njima je i popularni humus. Samo treba pustiti mašti na volju.

Sastojci za humus na vodi

  • 200 g kuvanih leblebija (iz konzerve)
  • 4 kašike tahinija (pasta od susama) kašičica solipola kašičice bibera
  • sok od 2 manja limuna
  • kašika suvog vlašca
  • kašika belog luka u prahu
  • začinska paprika

Priprema

U blender stavite kuvane leblebije, tahini, so, biber, vlašac, beli luk i sok od limuna, pa sve dobro usitnite. Ukoliko je humus suviše gust, dodajte vodu od leblebija, iz konzerve.

Namaz je potrebno blendirati nekoliko minuta jer tako ćete dobiti glatku i ujednačenu masu.

Gotov humus prebacite u činiju za serviranje, a ostatak u teglu koju ćete čuvati u frižideru. Humus pospite začinskom paprikom i poslužite.

(hello)

BONUS VIDEO: