Predsednik Sijera Leonea DŽulijus Maada Bio proglasio je vanredno stanje zbog narkotika koji sadrži prah od ljudskih kostiju!

Psihoaktivna mešavina supstanci poznata pod nazivom "kuš" izazvala je toliki haos u toj zapadnoafričkoj državi da je pooštreno obezbeđenje na grobljima kako bi sprečilo zavisnike da iskopaju skelete iz grobova.

Grupe mladića koji sede na ćoškovima ulica sa udovima natečenim od korišćenja "kuša" uobičajen je prizor u Sijera Leoneu. Jedan zavisnik, noge obmotane zavojem oko zgloba, rekao je za BBC da ga droga "dugo drži."

- Ne volim ovo da radim, ali ne mogu da prekinem jer uživam u tome - rekao je mladić.

Nema zvaničnog podatka o broju smrtnih slučajeva, međutim, jedan doktor rekao za BBC da je "proteklih meseci" nekoliko stotina mladića umrlo od otkazivanja organa izazvanog "kušom" u prestonici Fritaunu.

Psihoaktivna supstanca takođe utiče na mentalno zdravlje. Psihijatrijska bolnica u Sijera Leoneu, jedina institucija te vrste u zemlji, kaže da je između 2020. i 2023. godine broj pacijenata povezanih sa "kušom" porastao za skoro 4.000 odsto i dostigao 1.865.

Nagli porast upotrebe "kuša" doveo je i do toga da glavna groblja u Fritaunu traže policijsko obezbeđenje kako bi se zaštitili od mladića koji iskopavaju skelete jer je mlevena ljudska kost jedan od mnogih sastojaka koji se koriste za pravljenje droge. Nije jasno zašto mada se veruje da sumpor u kostima pojačava dejstvo psihoaktivnih supstanci.

- Naša zemlja je trenutno suočena sa egzistencijalnom pretnjom zbog razornog uticaja zloupotrebe droga i supstanci i to posebno razorne sintetičke droge " kuš" - rekao je Bio u četvrtak uveče i dodao da je među korisnicima "kuša" eskalirao broj smrtnih slučajeva.

 

 

Predsednik je takođe uputio zvaničnike da uspostave Nacionalnu radnu grupu za zloupotrebu droga i supstanci koja će se prvenstveno fokusirati na borbu protiv "kuš" krize.

Takođe je rekao da će centri biti uspostavljeni u svakom okrugu i da će adekvatno osoblje sa obučenim profesionalcima da pruže negu i podršku osobama sa zavisnošću od droge.

Doktor Abdul Jaloh, šef Psihijatrijske bolnice u Sijera Leoneu, rekao je da je izjava predsednika o hitnoj pomoći "pravi korak" i da će biti ključna u rešavanju problema upotrebe droga.

Oko 63 odsto sadašnjih pacijenata u bolnici primljeno je sa problemima vezanim za "kuš".

Mari, majka koja je izgubila svog sina (21) zbog kuša, traži pomoć države.

- Vlasti moraju mnogo da urade osim obraćanja predsednika da bi suzbila ova pošast - rekla je Mari za BBC.

(Kurir/BBC)

BONUS VIDEO: