Uprkos globalno ekonomskoj nestabilnosti, gradovi širom sveta i dalje privlače milijardere, kojih najviše ima u SAD, podaci su nedavne analize objavljene u The Forbes-u. 

NJujork, SAD, 110 milijardera

NJujork se ističe kao grad sa najvećim brojem milijardera, čak 110 milijardera živi u metropoli koja broji više od 8 miliona stanovnika. Sa 9 milijardera više nego što ih je imao prošle godine, NJujork je zadržao status prestonice milijardera. Prvi na listi milijardera u ovom gradu je medijski magnat i bivši gradonačelnik Majkl Blumberg koji može da se pohvali sa 106 milijardi dolara na računu. 

Moskva i Hong Kong, 74 milijardera

Drugo mesto na hijerhijskoj lestvici milijardera u sveti dele Moskva i Hong Kong. Glavni grad Rusije može da se pohvali brojkom od 74 milijardera, a čak 12 ih je više nego prošle godine. Najbogatiji Moskovljanin je Vladimir Melnikov (procenjeno bogatstvo 1,7 milijardi dolara), vlasnik kompanije "Gloria Jeans". 

Hong Kong je ove godine ponovo došao na drugo mesto, ovog puta izjednačivši se sa Moskvom. Među njenim milijarderima je osam novopridošlica, uključujući Žan-Luj van der Veldea (3,9 milijardi dolara), suosnivača i izvršnog direktora kripto kompanija "Tether and Bitfinex".

Mumbaj, Indija, 69 milijardera

Na četvrto mesto popeo se Mumbaj sa 69 milijardera, 13 više nego što ih je imao tokom 2023. godine. U ovom gradu živi najbogatija osoba u Aziji, Mukeš Ambani (116 milijardi dolara).

Peking, Kina, 63 milijardera

Glavni grad Kine izgubio je 32 milijardera od 2021. godine. Sa 63 milijardera, koliko ih je imao i prošle godine, Peking se našao na petom mestu gradova sa najviše milijardera na svetu. Najbogatiji stanovnik Pekinga je Žang Jiming, osnivač poznate društvene mreže TikTok.

London, Ujedinjeno Kraljevstvo, 62 milijardera

Jedan evropski grad našao se na listi gradova sa najvećim brojem milijardera, a to je London. Prestonica Ujedinjenog Kraljevstva ima 62 milijardera, dok ih je prošle godine bilo 63, i tako je zauzela šesto mesto. Milijarder sa najvećim bogatstvom u ovom gradu je Len Blavatnik (32.1 milijardi dolara). On je većinski vlasnik Warner Music Group-a.

Šangaj, Kina, 54 milijardera

Šangaj je još jedan grad koji se našao na prestižnoj listi gradova sa najvećim brojem bogataša. Ima ih 54, a najbogatiji stanovnik Kolin Huang (38.9 milijardi dolara). On je osnivač i bivši izvršni direktor kompanije za e-trgovinu "Pinduoduo", koja je sada najveća poljoprivredna platforma u Kini. 

Los Anđeles, SAD, 53 milijardera

Los Anđeles, sa 53 milijardera zauzeo je osmo mesto. DŽon Tu, suosnivač kompanije "Kingston Technology", najbogatiji je u najvećem gradu Kalifornije. Na listi najbogatijih našli su se NBA zvezda Lebron DŽejms (1,2 milijarde dolara), rijaliti zvezda Kim Kardašijan (1,7 milijardi dolara) i pevačica Rijana (1,4 milijarde dolara).

Singapur, 52 milijardera

Na devetom mestu je ostrvska grad-država Singapur, koji je na maloj površini uspeo da okupi čak 52 milijardera u 2024. godini. Eduardo Saverin (28 milijardi dolara) najbogatiji je stanovnik. Inače Brazilac poreklom, Eduardo je jedan od osnivača Fejsbuka.

San Francisko, SAD, 50 milijardera

Na poslednjem desetom mestu gradova sa najviše milijarera u svetu našao se još jedan grad u Saveznoj Državi Kalifornija. U pitanju je San Francisko koji ima 50 milijardera, čak 13 više nego što je imao 2023. godine. Dastin Moskovic je na prvom mestu milijardera u ovom gradu, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 18.3 milijardi dolara. I on je, popu Eduarda Saverina, jedan od osnivača društvene mreže Fejsbuk. 

(Mondo)

BONUS VIDEO: