U 14 časova temperatura u Beogradu, Valjevu, Smederevskoj Palanci i u Vršcu dostigla je 35°C.

Vrelo je i u drugim predelima Srbije, uz temperature od 31 do 34°C. Kopaonik meri 20°C, Zlatibor i Sjenica 27°C.

Inače, prosečna maksimalna temperatura u ovom delu godine u Srbiji su od 24 do 28°C, tako da su one za sedam stepeni više od napomenutog proseka.

Srbija je danas među najtoplijim predelima Evrope, zbog uticaja i priliva vrelog vazduha sa severa Afrike.

Inače, Srbija je danas pod utucajem ciklona, koji se svojim centrom premešta sa severnog Jadrana preko Panonske nizije. U sklopu ovog ciklona nad našim područjem su veoma izražena jugozapadna visinska struajnja, a sa njima i stiže vrela vazdušna masa do našeg područja.

Osim vrele vazdušne mase, do Srbije u sklopu snažnog jugozapadnog strujanja stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je atmosfera zamućena, a u predelima sa padavinama kiša je bila prljava, što je vidljivo uglavnom na vozilima.

Već sutra do severa i zapada Srbije u sklopu severozapadnog visinskog strujanja stiže svežija vazdušna masa, pa će maksimalna temperatura biti do 26-27°C, dok će jug i istok zemlje i dalje biti pod uticajem vrele vazdušne mase i jugozapadnog strujanja, uz temperature i do 34°C.

I dok se u Srbji narednih dana očekuje pad temperature vazduha, jug Balkana i Grčka naći će se na udaru još vrelije vazdušne mase sa severa Afrike, a temperatura na području Atine dostigla bi i 42°C.

BONUS VIDEO