Studentski život može biti stresan posebno u periodu ispitnih rokova. Brucoši se tada prvi put suočavaju sa "životom odraslih", te se ne snađu baš svi dobro u ovoj novoj životnoj fazi.

Svakome od njih potrebna je podrška bliskih ljudi kako bi prebrodili ovaj period i što bolje se pripremili za sve ispitne obaveze. Jedna studentkinja je otkrila šta je bilo njena srećna amajlija tokom ovog perioda.

Naime, ova devojka je na društvenoj mreži X podelila simpatičan video gde slikovito otkriva kako je uspela da položi sve ispite i na svaki je odlazila sa širokim osmehom.

 

 

U pozadini ovog videa, koji je ubrzo postao viralan, vidi se njena baka koja svaki put za njom prosipa vodu za sreću. Očigledni je ovaj ritual bio uspešan. Snimak je videlo skoro 18.000 korisnika pomenute društvene mreže, a komentari su se samo nizali.

Bivši i sadašnji studenti su pisali svoja iskustva iz studentskih dana.

"Ali zašto voda, nije mi jasno", napisao je jedan od korisnika, drugi se nadovezao napisavši da i za njim baka proliva vodu ali uzaludno.

"Zvuk vode iza mene mi je davao sigurnost i u opšte se ne žalim", glasio je jedan od komentara.

Ritual prosipanja vode za sreću

Prosipanje vode ili prolivanje vode je srpski narodni običaj. Prema verovanju kod Srba, prosipanje vode za osobom koja odlazi na put ili da obavi posao, donosi sreću, i vrši se u cilju da se posao ili putovanje srećno završi. Upražnjava se i prilikom odlaska u školu, na ispit, razgovor za dobijanje posla, odlaska u vojskui slično.

Etnilozi smatraju da prolivena, odnosno tekuća voda simbolizuje pokretnost, lakoću pokreta, da ne zastaje i ne zapinje, te da se propisanje vode čini da bi nekome posao kojim je pošao išao glatko kao prosuta voda. Pri samom činu prosipanja vode se u nekim krajevima kaže: „Neka ide čisto i bistro kao voda.“

(Kurir)

BONUS VIDEO: