Čak 74 odsto kafića na beogradskom kupalištu Ada Ciganlija ima spornu higijenu prostorija, opreme, uređaja i zaposlenih! Od ukupno 46 ugostiteljskih objekata 34 ima sanitarno higijenske nedostatke, pokazao je izveštaj sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, koja je nesavesnim ugostiteljima izdala 31 prekršajni nalog, podnela četiri zahteva sudiji za prekršaje, a jednom objektu zabranjeno je da priprema hranu "zbog toga što postoje higijenski nedostaci koji bitno mogu da ugroze zdravlje ljudi".
Početkom jula sprovedena je kontrola kafića, restorana i objekata koji prodaju brzu hranu na Adi, a nalazi su pokazali da većina njih ima nedostatke u radu. Veliki broj odraslih građana, ali i dece ovih dana spas od letnjih žega i sparina traži upravo na ovom kupalištu gde se rashlađuju u vodi ili uz iće i piće koje kupuju najviše u objektima na obali.
Pored toga što posetioci papreno plaćaju hranu i piće u riziku su i da ugroze zdravlje jer su sanitarni inspektori utvrdili da većina ovih objekata ima nepravilnosti u radu.
Akcijska kontrola
- Zbog povećanih spoljnih temperatura i porasta broja posetilaca u periodu od 4. do 7. jula na javnom rečnom kupalištu Ada Ciganlija u Beogradu vršena je akcijska kontrola objekata pod sanitarnim nadzorom. Izvršen je inspekcijski nadzor u 46 ugostiteljskih objekata i upravnoj zgradi JK "Ada Ciganlija". U 34 objekta su utvrđeni sanitarno higijenski nedostaci koji se odnose na prostorije, opremu, uređaje i na zaposlena lica - navodi se u izveštaju inspekcije i dodaje:
Pročitajte još
- Doneto je 19 rešenja za otklanjanje nedostataka od kojih 14 za sanitarno higijenske nedostatke i pet zaposlenim licima. Izrečena je zabrana rada za pet lica koji su zatečeni bez obaveznih zdravstvenih pregleda, i šest naloženih mera zapisnikom za obezbeđivanje propisane radne odeće. Izdat je 31 prekršajni nalog, ukupnog iznosa 155.000 dinara i podneto četiri zahteva sudiji za prekršaje. Doneto je jedno rešenje zabrane upotrebe prostorija, opreme i uređaja, zbog sanitarno higijenskih nedostataka. U akcijskoj kontroli učestvovalo je pet sanitarnih inspektora.
Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže za Kurir da često dobijaju prigovore građana koji posećuju kupalište i sumnjaju u kvalitet hrane.
Povećan rizik
- Čini se da cene nikad nisu bile veće nego ove sezone. Imamo dosta prigovora što se tiče samih cena i da li neko radi na kontroli istih kao i da kvalitet hrane i usluge nije na nivou cene jer ovi iznosi ne opravdavaju taj kvalitet. Pohvalno je što su nadležni organi izašli na teren i utvrdili ove sanitarne propuste, ali verujem da tu ima i drugih propusta samo je potrebno pojačati i tu vrstu nadzora. Treba sankcionisati nesavesne pružaoce usluga.
Branka Mirković, nutricionista, naglašava i da hrana koja se prodaje u otvorenim objektima na kupalištima veoma opasna.
- Neadekvatno držanje hrane, nehigijena, izlaganje namirnica visokim temperaturama može da dovede do razmnožavanja bakterija i ta hrana se ocenjuje kao hrana povećanog rizika zato se uopšte ne preporučuje jer može doći do ozbiljnog trovanja. To su uglavnom letnja trovanja gde može doći i do složene kliničke slike. Čak se ne preporučuje ni upotreba sladoleda koji su izloženi temperaturama jer su mlečni proizvodi i mleveno meso podložni kvarenju. Hranu na kupalištima treba poneti od kuće i to nešto suvo, a ne kupovati u objektima na otvorenom.
Lista ugostitelja sa higijenskim nedostacima
*Izveštaj sanitarne inspekcije
BONUS VIDEO: