Da li mislite da ste više voljeni ako imate širok društveni krug ili da ste usamljeni ukoliko vam je prijatelja mali? Mnogi se plaše da malo prijatelja znače da nisu voljeni, ali još su antički filozofi imali teoriju o tome.

Sokrat, čuveni filozof antičke Grčke, ostavio je neizbrisiv trag u filozofiji svojim dubokim idejama, pronicljivim učenjima i dubokom mudrošću. Iako iza sebe nije ostavio pisana dela, njegova filozofska zaostavština je sačuvana zahvaljujući radu njegovog učenika Platona i drugih antičkih filozofa.

"Ako čovek ima malo prijatelja, onda ima mnogo životnih iskustava" verovao je Sokrat.

Foto: Shutterstock

 

 

Životno iskustvo je skup znanja i veština koje je čovek stekao kao rezultat svojih životnih iskušenja. Ta iskušenja mogu biti različita - lični neuspesi, profesionalni problemi, bankrot, raskid, itd., piše Sensa.

Foto: Profimedia

 

 

Krug se menja

Životna iskustva nam omogućavaju da bolje "vidimo" ljude, razumemo iskrenost njihovih odnosa, razumemo motive njihovih postupaka. Kako sazrevamo, pažljivo biramo one koje puštamo blizu, sa kojima se družimo, tražeći sličnosti u vrednostima, interesovanjima i uverenjima.

Tokom života, naš društveni krug se prirodno razvija i menja. U nekom trenutku možemo otkriti da smo se udaljili od poznanika, kolega ili čak bliskih prijatelja. I to je u redu.

Što više iskustva imamo, teže nam je da pristanemo na površne odnose i nezdravu dinamiku. Mi sudimo o ljudima po njihovim delima, a ne po rečima. Pametnije raspoređujemo svoje vreme i energiju. Tako oko nas ostaju samo najbliži i najodaniji.

Manji krug prijatelja nam omogućava da imamo veću dubinu odnosa, jer žrtvujemo kvantitet za kvalitet.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: