Postoji legenda prema kojoj su se hajduci i uskoci i s početka proleća okupljali u šumama i susret proslavljali pečenjem sa ražnja. Danas je pečenje sa ražnja, a najviše prase na ražnju, specijalitet najpre Šumadije, ali se sprema i u ostalim krajevima Srbije.

U Srbiji se danas ispred kafana, na vašarima ali u mnogim domaćinstvima po selima često okreću mogu ražnjevi sa prasićima.

Jede se i jagnjetina na ražnju, ali prasetina je mnogo češća. U mnogim kafanama se pečenje naručuje na kilo, nosi se kući, a u vreme slava to je najčešće, i to u gradskim sredinama.

Pečenje sa ražnja se jede tokom cele godine, iako najviše zimi. Od toga koliko je prase staro zavisi i ukus i mekoća mesa, najukusnije je, kažu gurmani, ono mlado.

Foto: Darko Dozet

 

Ražanj je drvena ili metalna šipka za pečenje mesa na kome se ono peče neprestanim rotiranjem komada mesa između dva nosača ražnja ispod koga se loži vatra.

Kako se priprema pečenje na ražnju

Meso se pre postavljanja na ražanj usoli i začini. Zatim se ražanj sa mesom ravnomerno okreće iznad vatre dok se meso ne ispeče. Tokom pečenja meso se povremeno preliva vodom i raznim začinima.

Ražanj se nekada okreće ručno, u davna vremena se za to koristila snaga vodene bujice (reka ili potok) slično vodenici. U novije vreme ražanj se okreće pomoću elektromotora. Na ražanj se najčešće stavlja cela (posle klanja i obrade) životinja: vo, ovan, jagnje, jarac, jare, svinja, prase, živina … Na ražnju se može peći i razna divljač.

Foto: Z. Jovanović

 

U novije vreme se proizvode i specijalni električni štednjaci (šporeti) u čijim je rernama (pećnicama) instaliran mehanizam za pečenje manje količine mesa na ražnju (najčešće za živinsko meso).

Neizbežan specijalitet na svim slavljima, okupljanjima u prirodi i slavama u Srbiji je prase na ražnju koje se okreće iznad vatre i preliva pivom. Od svih jela sa mesom i svih vrsta mesa, Srbi nekako najviše vole prase na ražnju. Ovaj poseban specijalitet postao je simbol svih, manjih i većih slavlja u Srbiji, okupljanja pod vedrim nebom i tradicionalnih slava.

Koliko je prase na ražnju ukusno, govori i činjenica da većina gostiju iz inostranstva u kafanama i restoranima Srbije prvo naručuje upravo praseće pečenje.

(opanak.rs)