Постоји легенда према којој су се хајдуци и ускоци и с почетка пролећа окупљали у шумама и сусрет прослављали печењем са ражња. Данас је печење са ражња, а највише прасе на ражњу, специјалитет најпре Шумадије, али се спрема и у осталим крајевима Србије.
У Србији се данас испред кафана, на вашарима али у многим домаћинствима по селима често окрећу могу ражњеви са прасићима.
Једе се и јагњетина на ражњу, али прасетина је много чешћа. У многим кафанама се печење наручује на кило, носи се кући, а у време слава то је најчешће, и то у градским срединама.
Печење са ражња се једе током целе године, иако највише зими. Од тога колико је прасе старо зависи и укус и мекоћа меса, најукусније је, кажу гурмани, оно младо.
Ражањ је дрвена или метална шипка за печење меса на коме се оно пече непрестаним ротирањем комада меса између два носача ражња испод кога се ложи ватра.
Прочитајте још
Како се припрема печење на ражњу
Месо се пре постављања на ражањ усоли и зачини. Затим се ражањ са месом равномерно окреће изнад ватре док се месо не испече. Током печења месо се повремено прелива водом и разним зачинима.
Ражањ се некада окреће ручно, у давна времена се за то користила снага водене бујице (река или поток) слично воденици. У новије време ражањ се окреће помоћу електромотора. На ражањ се најчешће ставља цела (после клања и обраде) животиња: во, ован, јагње, јарац, јаре, свиња, прасе, живина … На ражњу се може пећи и разна дивљач.
У новије време се производе и специјални електрични штедњаци (шпорети) у чијим је рернама (пећницама) инсталиран механизам за печење мање количине меса на ражњу (најчешће за живинско месо).
Неизбежан специјалитет на свим слављима, окупљањима у природи и славама у Србији је прасе на ражњу које се окреће изнад ватре и прелива пивом. Од свих јела са месом и свих врста меса, Срби некако највише воле прасе на ражњу. Овај посебан специјалитет постао је симбол свих, мањих и већих славља у Србији, окупљања под ведрим небом и традиционалних слава.
Колико је прасе на ражњу укусно, говори и чињеница да већина гостију из иностранства у кафанама и ресторанима Србије прво наручује управо прасеће печење.
(опанак.рс)