Posle sinoćnjeg nastupa rok grupe Bijelo dugme u Splitu, u jutarnjim časovima, članovi Udruženja zagrebačkih dobrovoljaca branilaca Vukovara prijavili su organizatore koncerta i odgovorne osobe Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske.

Kao razlog navode promovisanje osuđene komunističe ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku.

Tekst prijave prenosimo u celosti:

Foto: ATA images

 

- Dana 31.8.2024. godine u Splitu ispred novog kluba „Porat“ na Sitnicama je održan koncert Bijelog Dugmeta na kojem je Alen Islamović oko 22:30 sati pevao pesmu "Pljuni i zapjevaj, Jugoslavijo" uz fotografiju jugoslovenske zastave na ogromnom ekranu pozornice. U skladu sa Rezolucijama Veća Evrope 1481 te 2819 a koje je Hrvatski sabor ratifikovao odnosno dao svoj pristanak na obavezivanje međunarodnim ugovorom tražimo da se organizatori ovog koncerta kazne u skladu sa zakonodavstvom Republike Hrvatske, a Alen Islamović proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Promovisati propalu i sada već 34 godine nepostojeću komunističku tvorevinu te simbol kojim se razarala Hrvatska, proterivala i ubijala deca, žene i nemoćni ne zaslužuje samo javnu osudu nego i zakonsku odgovornost zbog promovisanja nečega čega se svaka poštena osoba srami, a što je osudilo najviše hrvatsko zakonodavno telo Hrvatski sabor te Veće Evrope spomenutim Rezolucijama.

Komunizam je zločinački režim odgovoran za patnje, masovna mučenja i ubistva miliona ljudi, a njegov zločinački simbol krvava petokraka koju su bezočno promovisali i „častili“ usred Splita Alen Islamović i drugovi.

U skladu sa svim gore navedenim tražimo pokretanje istrage i kažnjavanje svih odgovornih - stoji u tekstu prijave čiji je potpisnik Zorica Gregurić, predsednica Udruženja zagrebačkih dobrovoljaca branitelja Vukovara, prenosi Večernji.hr.

BONUS VIDEO: