Poznato je da ljubitelji električnih trotineta i te kako iritiraju mnoge vozače na saobraćajnicama. Tako je jutros jedan Novosađanin, vozeći se na ovom prevoznom sredstvu, jednim potezom, razbesneo svoje sugrađane i završio na društvenim mrežama.

Kako se na snimku koji je objavila stranica Serbia_live može videti, muškarac na električnom trotinetu, doduše potpuno opremljen, ulazi u kružni tok sa ostalim učesnicima u saobraćaju, nastavljajući svoju vožnju.

- Trotinetom u kružni - napisao je autor snimka u opisu videa uz emotikon koji se udara u glavu.

 

 

Jedan od komentara ispod snimka posvedočio je da je ovakav "upad" u kružni tok iziritirao i korisnike društvenih mreža.

Međutim, ima i komentara koji ga brane i pitaju se da li je to zabranjeno i da li je čovek prekršio neki zakon.

Novi zakon

Podsetimo, od 15. juna iz "sive", električni trotineti prešli su u regularnu zonu i zakonski su ravnopravan učesnik u saobraćaju, baš kao automobil, šleper ili pešak.

Od pomenutog datuma u praksi je počela primena Pravilnika u Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZBS) koji se odnosi na lako električno vozilo, odnosno, na trotinet sa električnim pogonom. I da se više ne biste pitali „šta je ovo“, zakonska definicija glasi:

- To je motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Da bi se takvo vozilo uopšte moglo naći u saobraćaju, mora da poseduje nalepnicu, kao dokaz da je "registrovano". Nalepnica je pravougaonog oblika, vidljiva u dnevnim i noćnim uslovima, samouništavajuća pri pokušaju uklanjanja, sivo-srebrne boje i dimenzija 36×60 milimetara. U gornjem delu nalepnice nalazi se logo Agencije za bezbednost saobraćaja, a u središnjem oznaka za lako električno vozilo LEV na ćirilici i na latinici, ispod nje brojčane vrednosti o nominalnoj snazi elektromotora (W), najvećoj konstruktivnoj brzini (km/h) i masi praznog vozila (kg).

(Blic)