Omiljena limuzina Jugoslovena, popularna "Osmica" odnosno, Zastava 128, jedan je od automobila koji budi nostalgiju, stekao je svoju popularnost i van granica nekadašnje SFRJ. Pa, ipak, pravo je čudo kada ga vidite kako prolazi pored kafića koji se zove "Slovenija", a sve to u Kairu.

Na društvenoj mreži "Iks" pojavio se snimak crvene "Osmice" kako lagano prolazi pored kafea po imenu Slovenija, što je pored nostalgije izmamio i osmehe na lice korisnika sa prostora bivše Jugoslavije.

"Od Egipta do Triglava"

Kako se vidi na snimku, "Zastava 128", koja se odavno ne proizvodi, dobro se drži i služi svog vlasnika verno na afričkom kontinentu. Ono što je još više simpatično našim ljudima jeste činjenica da "Osmice" ima u većem broju, budući da je ovaj model "Zastave" zuzetno popularan.

"Danas u Kairu", naslovljen je snimak iz Egipta, koji se pojavio na Iksu (Tviteru), a ispod koga su krenuli da se nižu komentari.

"Od Egipta do Triglava", "I Egipćani uzdišu za Slovenijom", "Slično mi se desilo u Marakešu, u ulici Jugoslavije", samo su neki od njih koji su zavredili pažnju.

Odakle "Zastava" u Egiptu?

U razgovoru za "Politiku" pre 16. godina, tadašnji koordinator kragujevačke fabrike automobila za poslove sa Egiptom, Dragan Lazić, objasnio je odakle i kako je došlo do ljubavi "Zastave" i Egipćana.

- "Osmica” je tamo nacionalni auto, kao što je za nas bio „fića”. Za mnoge vozače u Egiptu „zastava 128” je „prva ljubav”, ali i pravi porodični auto. Cele porodice dođu u Kairo na sajam automobila, pa se svi onako skupa naguraju u auto i smeškaju... "Osmicu” najviše kupuju i taksisti. Inače, kragujevačka fabrika izvozi automobile za Egipat još od 1965. godine. Tada smo izvozili „tristaća”, „fiću” i po nekog „keca”. Izvoz "osmice” je počeo 1981. godine. Od 1992. do 1996. bio je prekid zbog sankcija, a prvog oktobra 1996. obnovili smo saradnju. Do sada smo u Egipat izvezli 92.000 „zastava 128” - rekao je on tom prilikom za "Politiku".

(Blic)

BONUS VIDEO: