Sastojci:
500 g kestenja
2 kesice vanilin šećera
2-3 kašike šećera
1 dl slatke pavlake
Priprema:
Kestenje operite, zasecite, stavite u šerpu, prelijte vodom, da ogrezne, i kuvajte 20-30 minuta od momenta kada provri.
Prohladite ga i oljuštite. Skinite i tanku opnu koja se nalazi ispod ljuske jer ta opna ima malo oporiji ukus. Oljušteno kestenje izgnječite gnječilicom za krompir ili u blenderu. Dodajte šećere i postepeno sipajte pavlaku dok ne dobijete željenu gustinu. Uzmite u obzir da će kesten pire biti čvršći kada odstoji jer kestenje sadrži dosta skroba, više nego krompir.
Pročitajte još
Prilikom služenja, ovu poslasticu možete „obogatiti“ šlagom. Ukoliko volite komadiće, kestenje delimično ispasirajte. Kesten ne sadrži gluten, pa se sve više koristi u bezglutenskoj ishrani.
Umesto slatke pavlake, možete kesten pire obogatiti prelivima od čokolade i karamele s obzirom na to da se šlag već nalazi u njemu.
(danas)