Sastojci:

500 g kestenja
2 kesice vanilin šećera
2-3 kašike šećera
1 dl slatke pavlake

Priprema:

Kestenje operite, zasecite, stavite u šerpu, prelijte vodom, da ogrezne, i kuvajte 20-30 minuta od momenta kada provri.

Prohladite ga i oljuštite. Skinite i tanku opnu koja se nalazi ispod ljuske jer ta opna ima malo oporiji ukus. Oljušteno kestenje izgnječite gnječilicom za krompir ili u blenderu. Dodajte šećere i postepeno sipajte pavlaku dok ne dobijete željenu gustinu. Uzmite u obzir da će kesten pire biti čvršći kada odstoji jer kestenje sadrži dosta skroba, više nego krompir.

Foto: Shutterstock

 

Prilikom služenja, ovu poslasticu možete „obogatiti“ šlagom. Ukoliko volite komadiće, kestenje delimično ispasirajte. Kesten ne sadrži gluten, pa se sve više koristi u bezglutenskoj ishrani.

Umesto slatke pavlake, možete kesten pire obogatiti prelivima od čokolade i karamele s obzirom na to da se šlag već nalazi u njemu.

(danas)