Састојци:
500 г кестења
2 кесице ванилин шећера
2-3 кашике шећера
1 дл слатке павлаке
Припрема:
Кестење оперите, засеците, ставите у шерпу, прелијте водом, да огрезне, и кувајте 20-30 минута од момента када проври.
Прохладите га и ољуштите. Скините и танку опну која се налази испод љуске јер та опна има мало опорији укус. Ољуштено кестење изгњечите гњечилицом за кромпир или у блендеру. Додајте шећере и постепено сипајте павлаку док не добијете жељену густину. Узмите у обзир да ће кестен пире бити чвршћи када одстоји јер кестење садржи доста скроба, више него кромпир.
Прочитајте још
Фото: Shutterstock
Приликом служења, ову посластицу можете „обогатити“ шлагом. Уколико волите комадиће, кестење делимично испасирајте. Кестен не садржи глутен, па се све више користи у безглутенској исхрани.
Уместо слатке павлаке, можете кестен пире обогатити преливима од чоколаде и карамеле с обзиром на то да се шлаг већ налази у њему.
(danas)