Običaj sadnje ove pšenice vezuje se uz pravoslavne tradicije, gde se veruje da ona donosi sreću, zdravlje i blagostanje u dom. Pšenica se sadi 17. decembra, na dan Svete Varvare, ili 19. decembra, na Svetog Nikolu. Uz nekoliko saveta, pšenica će biti bujna i zelena sve do Božića, zapamtite da je potrebno nekoliko ključnih koraka da ispratite.

Prvo, seme treba namočiti u mlakoj vodi i ostaviti preko noći, a zatim osušiti na papirnom ubrusu. Zatim se stavlja sloj vate u posudu, preko kojeg se sadi pšenica, prethodno prekrivena tankim slojem zemlje. Pšenicu treba umereno zalivati, staviti na toplo i svetlo mesto te svakodnevno zalivati, pazeći da se ne pretera s vodom.

Foto: Profimedia

 

Da bi pšenica narasla do Božića, važno je izbegavati nekoliko čestih grešaka. Prvo, namakanje semena nije obavezno, ali može poboljšati rast ako ste ranije imali problema s uspehom. Takođe, važno je da seme ne bude mokro prilikom sadnje. Pravilno zalivanje je ključno – najbolje je koristiti bočicu sa raspršivačem i izbegavati prekomerno zalivanje. Na kraju, pšenicu treba držati na mestu s dovoljno indirektne svetlosti, daleko od prehladnih ili pretoplih uslova, kao što su radijatori ili klima uređaji.

(Alo)

BONUS VIDEO: