Ојачати имунитет је сад задатак број један. Са короном живимо готово 2 године, а како нам се ближи јесен, тако нам стиже и сезона грипа и других вируса. Јасно је зашто је важно да наш организам буде јак. Нутрицинисти наглашавају да се то најбоље постиже путем хране. Међутим, како што одређена храна може да ојача имуни систем, тако нека може и да га ослаби.

Ове намирнице би било пожељно јести у што мањим количинама:

Превише шећера

Без обзира на то колико вам је лепо док их једете, знајте да не чине услугу вашем имуном систему.

"Претеран унос шећера и простих угљених хидрата може да ослаби ћелије имуног система и имунитет", каже дијететичарка и нутриционисткиња Линдзи ДеСото.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Natašine slastice

 

Алкохол

Ако желите да вам имуни систем ефикасно ради и штити вас од вируса и других болести, смањите конзумацију алкохола на минимум.

"Претеран унос алкохола или више од 14 пића недељно може да ослаби имуни систем и чак доведе до тога да симптоми буду озбиљнији када се разболите", упозорава ДеСото.

Грицкалице

Грицкање готових, куповних грицкалица, можда вам штеди време, али је веома лоше за имуни систем.

"Високо обрађена храна садржи велике количине соли, засићених масти, а потенцијално и транс масти, као и шећера. Сви ови састојци могу да допринесу развоју срчаних болести и болести бубрега, а доприносе и хроничном запаљењу у организму и компромитују имуни систем", каже дијететичарка Леонила Кампос.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Secerkos Kitchen

 

Брза храна

Ништа згодније него поручити пицу, свратити у ресторан брзе хране... Уживате у укусима, изађете сити, а нисте се помучили да нешто спремите. Али, вашем имуном систему се то нимало не допада.

"Брза храна је веома богата засићеним мастима, док садржи веома мало незасићених масти. Висок садржај засићених масти може да доведе до запаљења у телу, истовремено слабећи имуни систем", објашњава дијететичарка и нутриционисткиња Хана Бирн.

Фото: Gene J. Puskar

 

Превише соли

Пре него што узмете соли и богато поспете со по свом јелу, размислите о томе колико је претеран унос соли лош по ваш имуни систем.

"Претеран унос соли узрокује висок притисак и задржавање воде", каже Бирн. "Због задржавања воде затим бубрези морају да раде напорније да би избацили со, чиме се смањује способност организма да се избори са инфекцијом".

Не уносите довољно калорија

Док конзумирање свих ових наведених намирница може да има лоше ефекте на ваш имуни систем, исто важи и за унос недовољног броја калорија.

"Људи који намерно ограничавају унос хране или имају поремећај у исхрани тиме наносе штету и свом имуном систему", каже нутриционисткиња и дијететичарка Роксана Есани. "Да бисмо имали јак и здрав имуни систем, потребно је да сваког дана обезбедимо телу довољно нутријената", поручила је.

(Стил)