Недавно спроведено истраживање у Немачкој пратило је скоро 187.000 људи током једанаест година и открило који састојци у ултра-прерађеној храни могу значајно да повећају ризик од преране смрти.
Ево листе најпроблематичнијих адитива са којима се свакодневно сусрећемо.
1. Глутамат (МСГ)
Користи се да појача укус, нарочито у супама из кесице, грицкалицама и готовим јелима. Код осетљивих људи може изазвати главобоље и осећај мучнине.
Прочитајте још
2. Рибонуклеотиди
Хемијски спојеви који често иду „руку под руку“ са МСГ-ом. Најчешће се налазе у индустријским супама и различитим умацима.
3. Ацесулфам
Вештачки заслађивач који се додаје газираним пићима, жвакама и десертима. Поједина истраживања га повезују са променама у метаболизму глукозе.
4. Сахарин
Један од првих вештачких заслађивача, и даље се користи у многим „дијет“ производима и газираним напицима.
5. Сукралоза
Заслађивач отпоран на високе температуре, често присутан у пецивима и производима без шећера.
6. Учвршћивачи
Додају се како би храна имала чвршћу структуру. Најчешће су присутни у месним прерађевинама, сладоледима и желеима.
7. Фруктоза
Природно је присутна у воћу, али у индустријски додатој форми може да повећа ризик од гојазности и инсулинске резистенције.
8. Инвертни шећер
Мешавина глукозе и фруктозе која се додаје у слаткише и освежавајуће напитке.
9. Лактоза
Природни млечни шећер. У већим количинама може да изазове проблеме са варењем и здрављем црева код осетљивих особа.
10. Малтодекстрин
Полисахарид који се користи као згушњивач и заслађивач. Може нагло да подигне ниво шећера у крви, па није погодан за особе са инсулинском резистенцијом и дијабетесом.
Увек бирајте што мање прерађену храну – то је најбољи начин да избегнете штетне адитиве и заштитите своје здравље.
(24сата.хр)